Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Prostituees protesteren tegen sluiting ramen

09 APR 2015

AMSTERDAM - Een paar honderd prostituees en sympathisanten hebben donderdagavond in Amsterdam geprotesteerd tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente. Vanaf het Oudekerksplein op de Wallen trokken ze naar het stadhuis, om burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan te bieden.

Foto: ANP

Veel sekswerkers droegen een masker om niet herkend te worden. Ze scandeerden 'Don't close our windows!' en droegen protestborden met zich mee met teksten als 'Stop de heksenjacht - wij worden niet verkracht!'.

Onder de noemer 'Project 1012' is de hoofdstad bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. Er zijn al 115 van de 500 dicht. Op de planning staat de sluiting van ruim 80 ramen rond de Oude Kerk.

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers die de protestmars organiseert, eist „onmiddelijke opschorting van de geplande sluitingen”. Door de plannen pakt de gemeente juist werkplekken af, zeggen de prostituees.

„Sekswerk is een legaal beroep in Nederland”, verklaart een woordvoerder. „Wij hebben ondersteuning nodig en willen serieus genomen worden door de politiek. In plaats daarvan worden we als paria's behandeld en weggedrukt uit het Wallengebied, zonder dat iemand ons naar onze mening vraagt.”

Ook is toezicht en handhaving veel eenvoudiger dan bij prostitutie die uit het zicht plaatsvindt, vinden de sekswerkers. „De meeste dames worden respectvol behandeld door de exploitanten in het gebied en hebben het naar hun zin”, zegt een Roemeense prostituee.

Van der Laan zei toen hij de petitie in ontvangst nam, dat de strijd wat hem betreft al is gestreden. „Ik werk er erg hard aan om jullie werk professioneler te maken”, aldus de burgemeester. „Op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pinbetalingen. Ook heeft de huidige coalitie besloten dat er minder geld wordt besteed aan het opkopen van raambordelen.”

Tijdens de demonstratie was een groot deel van de raambordelen op de Wallen onbezet. Op de ramen hing een briefje met de tekst „Van der Laan, je pikt mijn baan!“

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%