Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Repatriëring komt traag op gang

Toeristen willen weg uit Nepal

26 APR 2015 Paul Eldering

KATHMANDU - De meeste Nederlandse toeristen in Nepal willen na de verwoestende aardbeving zo snel mogelijk weg. Van ongeveer 100 Nederlanders is het lot nog niet bekend.

Alarmcentrale SOS International had gisteravond zo’n 200 hulpvragen gekregen. „Voor zover we weten zijn er geen doden en gewonden onder de Nederlanders en zitten ze ook niet in het ergste rampgebied. Wel merken we paniek, omdat de situatie chaotisch is en mobiele contacten moeizaam verlopen. Steeds meer mensen willen naar huis”, aldus de SOS-woordvoerder.

De alarmcentrale biedt hulp namens reisverzekeraars, maar zei nog geen acute noodgevallen te hebben gesignaleerd. „Sommigen willen verder reizen en vragen ons advies, ook over hotels. Maar dat is meer iets voor lokale autoriteiten.”

Van de Nederlanders die naar huis willen, heeft SOS er komende dagen 40 op reguliere lijnvluchten kunnen plaatsen. „Als het moet charteren we een eigen toestel om reizigers terug te halen, maar zover is het nog niet”, vertelde de zegsman.

Het Calamiteitenfonds treedt op namens een vijftal Nederlandse reisorganisaties die nu in Nepal circa 100 toeristen op rondreis hebben. „Zij zijn verplicht hen hulp en bijstand te verlenen en hun schema’s aan te passen”, meent Carin Beckers.

Dit fonds zorgt voor de financiële afwikkeling van georganiseerde vakanties die moeten worden afgebroken, als de calamiteitencommissie formeel een ramp in Nepal vaststelt. Dat zal naar verwachting niet voor morgen gebeuren.

Het probleem is volgens Beckers de vele backpackers in Nepal die op de bonnefooi rondreizen zonder vaste hotels en gidsen. Buitenlandse Zaken schat dat er nu totaal 350 Nederlanders in Nepal zijn. „Van 100 hebben we nog geen harde bevestiging dat ze echt ongedeerd zijn.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%