Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Het is de bedoeling dat Janneke wordt uitgeserveerd op een festival, maar diverse koeienliefhebbers proberen daar een stokje voor te steken.
Het is de bedoeling dat Janneke wordt uitgeserveerd op een festival, maar diverse koeienliefhebbers proberen daar een stokje voor te steken.

Gesteggel om koe Janneke

30 APR 2015 Van onze correspondent

Leeuwarden - De koop van een koe door de organisatie van een Leeuwarder muziekfestival om voor te schotelen aan de bezoekers kan niet iedereen bekoren. Een Facebookpagina tegen het slachten van het beest had gisteren zo’n 650 likes.

De initiatiefnemers van de pagina willen de koe naar een koeienrusthuis brengen. Het festival Welcome To The Village heeft de koe, Janneke, onlangs gekocht. De organisatie wil ongeveer 1400 maaltijden uit de koe halen. Alleen de hersenen worden niet gebruikt.

„Janneke is een mooi voorbeeld van een logische voedselketen: een keten waarin boer, kok en festival profijt hebben van een dier dat een goed leven heeft gehad”, aldus de organisatie. Tegenstanders denken daar anders over. „Wij willen Janneke dit lot graag besparen en een stevig tegensignaal geven.”

De organisatie is niet van plan de koe uit handen te geven. „Die koe hebben we al gekocht. Als Janneke niet naar ons festival gaat, gaat ze ergens anders heen. Ze wordt hoe dan ook geslacht”, zegt organisator Koen Haringa. Hij vindt het vreemd dat mensen krampachtig doen nu het beestje een naam heeft. „Het is toch juist heel normaal om te weten wat je eet?”

Janneke is onvruchtbaar en geeft daarom ook geen melk meer. „We maken een onrendabele koe rendabel.”

Of de tegenstanders de actie doorzetten is onduidelijk. Mogelijk wordt de pagina gesloten, omdat de koe toch niet meer te redden is.

Welcome To The Village wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. De koe, die nu van haar laatste dagen geniet op een weiland in Flansum, wordt ongeveer een maand van tevoren geslacht.

OPROEP: Bent u het eens met deze actie voor koe Janneke? Laat het onze correspondent Zander Lamme weten per mail.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%