Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fries Museum krijgt half miljoen voor expo

21 MEI 2015

ROTTERDAM - Het Fries Museum in Leeuwarden krijgt 500.000 euro van de Turing Foundation voor de realisatie van een tentoonstelling over de Brits-Nederlandse schilder Lourens Alma-Tadema (1836-1912). Deze zogeheten Turing Toekenning is donderdagavond uitgereikt in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het Stedelijk Museum Alkmaar krijgt 150.000 euro voor een expositie over kunstschilder Caesar van Everdingen (1616-1678).

Foto: ANP

De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Het geld wordt ter beschikking gesteld door de Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom. Voor het eerst dit jaar was er ook een prijs voor een plan van een klein of middelgroot museum.

Het Fries Museum houdt volgend jaar een grote Alma-Tadema-tentoonstelling. Volgens de jury is dit een „ambitieuze, vrolijk makende miljoenenproductie, goed en professioneel uitgewerkt en onderbouwd”. De van oorsprong Friese schilder maakte in het Victoriaanse Engeland veel furore.

Het Stedelijk Museum Alkmaar toont in 2016 elf eigen werken en dertig bruiklenen van Van Everdingen, ter gelegenheid van diens vierhonderdste geboortejaar. Dit belooft een waardig overzicht te worden van „deze nauwelijks bekende, maar zeer intrigerende, bijzondere en prachtige zeventiende-eeuwse schilder”, meent de jury.

De Turing Toekenning is drie keer eerder uitgereikt, aan het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en Museum Boijmans.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.13
+ / - -0.15%