Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aardgas stroomt omhoog door uitvinding

29 MEI 2015 Mike Muller

Delft - Met de nieuwste uitvinding van Dries van Nimwegen van de TU Delft kan de gaswinning op zee nog tientallen jaren langer mee. Door het injecteren van een speciaal ontwikkelde milieuveilige zeep in gasputten diep onder de zeebodem, neemt de hoeveelheid aardgas uit de velden tot wel 15 procent toe.

Foto: ANP

„Er werd wel met zeepinjecties geëxperimenteerd, maar het toepassen van deze nieuwe techniek is echt een doorbraak”, zegt Willem Rogge van de NAM, die verheugd is over de ontdekking. „Ongeveer 25 procent van al het Nederlandse aardgas wordt gewonnen op zee. Met deze nieuwe techniek kunnen we de productie de komende jaren blijven garanderen.”

De gasvelden onder de zeebodem worden sinds de jaren zeventig aangeboord, waardoor de gasvoorraden en de gasdruk steeds verder afnemen. Omdat het moeilijker is om gas te winnen met een lage druk, werd geëxperimenteerd met zeep, dat zich vermengt met het opborrelende water. Dat komt bij het winnen van gas automatisch vrij. „Die zeep moet natuurlijk aan alle vereisten voldoen”, zegt promovendus Van Nimwegen. Ruim vier jaar is hij in het laboratorium bezig geweest met het ontwikkelen en analyseren van de ’zeeptechniek’. „Je hebt te maken met grote temperatuurwisselingen, dus daar moet de zeep wel tegen bestand zijn. Je hebt de juiste chemicaliën nodig.”

Lees alles over schuim en de 'zeeptechniek': Veel meer aardgas dankzij superzeep

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%