Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederland en Duitsland delen belastingdeals

29 MEI 2015

DEN HAAG - De belastingdiensten in Nederland en Duitsland gaan binnenkort automatisch gegevens uitwisselen over belastingdeals met bedrijven, de zogeheten tax rulings. Nederland en Duitsland tekenen daarvoor binnen één tot twee weken een verdrag, zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien.
Foto: ANP

Hij zei dat na een bezoek van een delegatie van het Europees Parlement die in een aantal landen onderzoek doet naar de omstreden belastingafspraken met multinationals als Starbucks. De onderzoekers gaan ook naar Luxemburg, Ierland en Zwitserland.

Wiebes zei dat Nederland in Europa voorop wil lopen met de strijd tegen belastingontwijking. Maar met de Nederlandse tax rulings is niks mis: die zijn „onberispelijk en professioneel”. Wiebes wil ook snel een einde maken aan het bestaan van lege brievenbusmaatschappijen, die zijn opgericht om belasting te ontduiken en geen werkgelegenheid opleveren in het land waar ze gevestigd zijn.

Wiebes: „Het is duidelijk dat belastingsystemen binnen de EU en ook daarbuiten niet gelijk zijn. Dat betekent dat slimmeriken soms twee keer belastingaftrek halen of nul keer belasting betalen. Dat willen we niet want dat is slecht voor Nederland en Europa. Om dit op te sporen moeten we transparant zijn en informatie uitwisselen tussen belastingdiensten. Wij gaan proberen daarin voorop te lopen.”

Wiebes zei eerder vrijdag al dat de belastingafspraken bedoeld zijn om bedrijven vooraf zekerheid te bieden over de belastingaangifte. Maar daarbij worden „geen cadeautjes aan grote bedrijven” gegeven. „Nederland is geen belastingparadijs”, aldus de VVD-staatssecretaris.

Volgens de Algemene Rekenkamer loopt Nederland met zijn beleid niet uit de pas met andere landen in Europa. Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken zorgen voor zekerheid over de belastinginkomsten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%