Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Marcel Antonisse

Ministerie hielp Krol bij aanvraag subsidies

03 JUN 2015

DEN HAAG - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft Henk Krol op verschillende manieren geholpen bij het aanvragen van subsidies voor de Gay Krant, waar Krol destijds hoofdredacteur van was.

Het NRC ontving honderden documenten over Krols subsidies in de periode van 2007 tot 2013, middels een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Zeer opmerkelijk is dat een ambtenaar die een uitvoerende rol speelde bij het toekennen van de subsidies, Krol hielp met het herschrijven van een verzoek. Op die manier was er mogelijk sprake van belangenverstrengeling.

Daarnaast blijkt uit de documenten dat er betalingen naar de Gay Krant blijven gaan, zonder dat er over de besteding van eerdere subsidies deugdelijke rapportages waren verschenen. Ook was het geen bezwaar dat hij facturen inleverde namens een van zijn eigen bedrijven.

 

Terugbetalen

In totaal ontving de Gay Krant (en stichtingen die hieraan gelieerd waren) ruim drie ton aan subsidies van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na onderzoek wordt de besteding van ruim twee ton daarvan ingetrokken. Dat geld zou Krol gebruikt hebben om de noodlijdende Gay Krant overeid te houden.

Dat geld wil het ministerie terug, maar de rechter bepaalt volgende week of Krol aansprakelijk is voor die terugbetalingen.

Krol erkent dat hij is geholpen en dat hij 'leunde op hulp vanuit het ministerie', zo meldt hij aan NRC.

 

50Plus

Naast zijn loopbaan als hoofdredacteur bij de Gay Krant, was Krol ook eigenaar van enkele bedrijven die gelieerd waren aan het blad. In 2009 werd de politieke partij 50Plus opgericht, waar Krol fractievoorzitter van is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%