Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Marcel Antonisse

Dankzij blunders Oscar Hammerstein:

Henk Krol niet aansprakelijk voor schuld

10 JUN 2015

DEN BOSCH - Dankzij een combinatie van blunders van de bekende advocaat Oscar Hammerstein hoeft 50Plus-Kamerlid Krol niet de subsidie terug te betalen die verdampte bij de failliete Gay Krant. De politicus zwijnt bovendien omdat het ministerie van Onderwijs zijn ondoorzichtige werkwijze goedkeurde. De voormalig steradvocaat gaat zijn huiswerk opnieuw doen.

De uitspraak betekent dat Henk Krol niet opdraait voor de 206.000 euro subsidie die de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De SVGK had Krol voor de rechter gesleept. Volgens het bestuur was Krol verantwoordelijk voor de warrige boekhouding, waarbij geld zonder bonnetjes intern heen en weer werd gestuurd.

Daardoor zou hij de noodlijdende Gay Krant in leven hebben gehouden, met geld dat voor andere zaken was bedoeld. Krol was van december 1979 tot maart 2013 hoofdredacteur van het inmiddels failliete homoblad.

Het ministerie vorderde de subsidie terug nadat de accountantsverklaring was ingetrokken. Voor de rechtbank is echter niet duidelijk of dat gebeurde omdat de interne boekhouding incompleet was. Krol had de boekhouding uitbesteed aan een accountantskantoor en hij had geen reden aan te nemen dat dit niet ordentelijk gebeurde, stelt de rechtbank.

De advocaat van Henk Krol, Peter Schouten, liet in een eerste reactie weten „buitengewoon tevreden te zijn met het vonnis”. Hij wilde verder niets kwijt, omdat hij de uitspraak eerst wil bestuderen. Krol twitterde „blij te zijn met het vonnis”.

De SVGK reageerde gelaten en gaat in hoger beroep. „We hadden gehoopt op een duidelijk ja of nee van de rechter. Dit vonnis betekent weer een paar maanden vertraging”, zei bestuurder Peter Derksen van de SVGK. Volgens hem loopt er nog een gerechtelijk onderzoek naar de zaak. Krol is vanaf 1983 „de facto enig bestuurder van de stichting geweest en daarom verantwoordelijk voor een deugdelijke administratie van de stichting”, aldus advocaat Oscar Hammerstein van de stichting.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%