Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Minister Schippers (Volksgezondheid)
Minister Schippers (Volksgezondheid)
Foto: ANP

Kamer heeft amper inzicht zorgkosten

24 JUN 2015 Jan-Willem Navis

Den Haag - De Tweede Kamer heeft nauwelijks zicht op de ontwikkeling van de zorgkosten, en het is maar de vraag of minister Schippers (Volksgezondheid) dat wel heeft. Dat blijkt uit een vernietigend geheim onderzoek naar het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid.

Schippers’ woordvoerder wijst er vaak op dat het haar lukte om een trendbreuk in de stijgende zorgkosten te realiseren. Maar of dat werkelijk zo is, kan niet worden gezegd, omdat goede informatie ontbreekt, stelt Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Kamer. De Rekenkamer was eerder ook al kritisch. Dit terwijl er in de zorg jaarlijks 70 miljard euro omgaat.

Harde cijfers

Harde cijfers over de kosten van ziekenhuizen en psychiaters ontbreken. Ook staat nauwelijks in het jaarverslag of projecten waar miljoenen euro's aan worden uitgegeven wel resultaat hebben. Ramingen van uitgaven die eerder werden gegeven, blijken zelden te kloppen, constateert ook PvdA-Kamerlid Bouwmeester. „En dat terwijl die de basis vormen waarop wij het kabinet moeten controleren. We moeten kunnen zien waar alle zorgpremie aan wordt besteed.”

Lees meer in het hele Premium-artikel

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%