Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Volkenrechtadvies Syrië snel naar Kamer

26 JUN 2015

DEN HAAG - Het advies van een extern volkenrechtelijk adviseur over het bombarderen van IS-doelen in Syrië gaat snel naar de Tweede Kamer. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakte dat vrijdag duidelijk voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Minister Bert Koenders
Minister Bert Koenders
Foto: EPA

Het advies wordt nu nog door het kabinet bestudeerd en gaat daarna met een kabinetsreactie naar de Kamer, nog voor het debat erover volgende week dinsdag. Een eventueel kabinetsbesluit over deelname met Nederlandse F-16's aan de strijd tegen IS in Syrië „komt pas later in het jaar aan de orde”, aldus Koenders.

Daarvoor is niet alleen een volkenrechtelijk mandaat nodig, maar wil het kabinet ook kijken naar de politieke strategie ten aanzien van Syrië en onderhandelingen in het land. Nederland neemt nu wel deel aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak, maar niet in Syrië. De kans op uitbreiding naar Syrië is wel gegroeid sinds juristen van zowel Buitenlandse Zaken als van het ministerie van Defensie concluderen dat er een 'volkenrechtelijke grondslag' is voor luchtacties boven Syrië.

Regeringspartij de PvdA is alleen nog niet overtuigd. Volgens Kamerlid Michiel Servaes is niet helder wat er nou fundamenteel anders is dan vorig jaar toen het kabinet oordeelde dat er geen mandaat was om doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aan te vallen. Nog belangrijker vindt Servaes dat er een effectieve politieke strategie moet zijn als Nederland in Syrië gaat bombarderen. En die strategie is er niet in zijn ogen.

De missie tegen IS in Irak is vorige week met een jaar verlengd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%