Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Telegraaf

Het gesprek van de dag: dinsdag 30 juni

30 JUN 2015 Guus Liekamm

Rellen in Den Haag, vliegcrash Sumatra, belastingplannen geklapt en trek géén slippers aan! Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Een demonstratie na de dood van de door de politie opgepakte Arubaan Mitch Henriquez liep uit op rellen.
Een demonstratie na de dood van de door de politie opgepakte Arubaan Mitch Henriquez liep uit op rellen.
Foto: GinoPress

  • Afgebroken straatstenen, bijeen geveegd glas en een grote brandplek midden op straat... Den Haag heeft een nacht van rellen achter de rug. Maandagavond liep een demonstratie na de dood van de door de politie opgepakte Arubaan Mitch Henriquez uit op rellen. Enkele honderden mensen waren bij politiebureau de Heemstraat op de been. Inmiddels is de rust weergekeerd.

  • Een Hercules-transportvliegtuig van de Indonesische luchtmacht is neergestort in de stad Medan. De C-130 is gecrasht in een woonwijk.

  • De gevangenen van een gevangenis in het Australische Ravenhall, bij Melbourne, zijn in opstand gekomen. Het gaat om driehonderd mensen. De gevangenen demonstreren op het binnenterrein, hebben hun gezichten bedekt en ze hebben stokken bij zich.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Foto: ANP
 

  • Bondscoach Guus Hiddink en de KNVB hebben de samenwerking beëindigd. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen liet weten de breuk met Hiddink te betreuren. Ook Hiddink sprak zijn teleurstelling uit.

  • Een vertrek van Griekenland uit de euro zou een fikse financiële strop betekenen voor koning Willem-Alexander. Vakantiehuizen zullen naar verwachting op slag in waarde dalen. Buitenhuizen in het hoogste segment, zoals de koninklijke villa in de gemeente Kranidi, al helemaal.

  • De onderhandelingen tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over een hervorming van het belastingstelsel zijn geklapt. D66-leider Alexander Pechtold is opgestapt. Hij zag te weinig ambitie om verder te praten.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Foto: ANP
 

Wat kan je vandaag volgen?

De 5-jarige Jaïro verdonk op 22 juli 2013 bij Amsterdam IJburg
De 5-jarige Jaïro verdonk op 22 juli 2013 bij Amsterdam IJburg
Foto: .

  • De verdrinking van de vijfjarige Jaïro bij Amsterdam IJburg krijgt dinsdag een vervolg bij de rechter. Zijn 23-jarige neef uit Assendelft en de 45-jarige eigenares van de buitenschoolse opvang moeten zich verantwoorden voor de dramatische gebeurtenis op 22 juli 2013. Het OM verwijt het tweetal dood door schuld. Volg de zaak hier live via de twitterfeed van onze verslaggeefster Daphne van Dijk

  • De in 2014 wegens witwassen van de Endstra-miljoenen tot vier jaar cel veroordeelde Jan Dirk Paalberg eist een opschorting van zijn celstraf voor zes maanden vanwege medische redenen. Volg onze verslaggeefster Saskia Belleman voor nieuws over deze zaak.

  • En donkere wolken trekken zich steeds meer samen boven Griekenland. De regering in Athene gaat de terugbetaling van €1,6 miljard aan het IMF niet voldoen, waardoor na het verstrijken van de deadline vannacht het land te boek zal staan als wanbetaler. Volg hier live de weg naar de afgrond.

Wat raden wij verder aan?

Foto: Wikimedia Commons

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.65
+ / - +0.35%