Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AS Media

Ruim 200 arrestaties in Haagse Schilderswijk

03 JUL 2015

DEN HAAG - De politie heeft donderdagavond en de daarop volgende nacht ruim tweehonderd relschoppers opgepakt. Een groot deel van hen werd al in de avond aangehouden op het Hobbemaplein, meldt de politie vrijdag.

Een groep gooide toen met vuurwerk en stenen naar de politie. Toen werden ongeveer 140 mensen gearresteerd. De groep werd met bussen afgevoerd. Naast relschoppers zaten bij die groep verschillende omstanders tussen de arrestanten die ook werden opgepakt vanwege het samenscholingsverbod.

Het was donderdagavond lang rustig in de Schilderswijk, maar rond middernacht werd de sfeer toch iets meer gespannen. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken. Al met al was het halverwege de nacht relatief rustig in vergelijking met woensdagnacht.Toen gooiden relschoppers stenen, flessen en brandstof naar agenten. Ook werden gebouwen vernield.

De onrust in de Schilderswijk ontstond na de dood van Mitch Henriquez. Hij was gearresteerd op een festival in Den Haag. Vijf agenten zijn op non-actief gezet, omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez.

Bij zijn aanhouding zou een nekklem zijn toegepast. Henriquez overleed een dag later, zeer waarschijnlijk aan zuurstoftekort. Dat komt volgens het Openbaar Ministerie hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie.

De rellen die ontstonden, worden door velen echter gezien als rellen om te rellen en niet als zuivere demonstraties. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) sprak vrijdagochtend voor aanvang van de ministerraad zijn afkeuring over uit over „zinloze vernielingen en het berokkenen van zoveel schade. Dit schiet heel Nederland in het verkeerde keelgat.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%