Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'We laten onze wijk niet kort en klein slaan'

03 JUL 2015

DEN HAAG - Honderden buurtwachten liepen in de nacht van donderdag op vrijdag door de Haagse Schilderswijk. Gekleed in gele hesjes probeerden ze de gemoederen te bedaren. „We merkten dat de aanpak van de politie niet werkte. Hoe harder agenten optreden, hoe harder jongeren terugslaan en hoe meer jongeren erop afkomen, ook van buiten de buurt. Toen dachten wij: we laten onze wijk niet kort en klein slaan”, zei Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de as-Soennah-moskee. Die had de buurtwacht mede geregeld.

Foto: ANP

Het was donderdagavond lang rustig in de wijk, een groot verschil met de nachten ervoor. Taheri: „Het was opvallend stil aan het begin. Op een gegeven moment zag je veel vreemde gezichten komen. Die hebben een beetje voor ellende gezorgd.” Rond middernacht werd het toch onrustig. Een groep gooide vuurwerk en stenen naar agenten. Enkele demonstranten riepen 'moordenaars, moordenaars'. Uiteindelijk werden ongeveer tweehonderd mensen opgepakt.

De arrestaties werken juist averechts, denkt Taheri. „Veel jongeren hebben niets te verliezen, het schrikt niet af. Integendeel, ze nemen een nog hardere houding aan. Voor hen is het alleen maar een bevestiging dat het verkeerd is wat de politie doet.”

De rellen zijn niet gepast, zeker niet voor een moslim, zegt Taheri. „Fouten van agenten geven jongeren nog niet het recht op deze gewelddadige manier terug te slaan. Je moet kwaad niet met kwaad vergelden.” Dat het ook nog eens gebeurt tijdens de ramadan, is volgens de moskeebestuurder helemaal erg. „Ramadan moet een leerschool zijn voor moslims. Het moet niet zo zijn dat je deze maand gebruikt om het tegenovergestelde te laten zien.” As-Soennah zal daarom tijdens de preek op vrijdagmiddag aandacht besteden aan de onrust, net als tientallen andere moskeeën uit Den Haag en omgeving.

Taheri begrijpt overigens wel waarom jongeren uit de Schilderswijk boos zijn. „Ze voelen zich gediscrimineerd. Ze komen niet aan de bak met werk en stage.” Taheri heeft dat ook doorgegeven aan gemeente en politie. „We hebben het gevoel dat het nu is doorgedrongen. De rellen hebben mensen aan het denken gezet dat het niet langer kan. Er is echt wat aan de hand, het is vijf voor twaalf.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.92
+ / - +0.17%