Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Justitie nog niet klaar met relschoppers

03 JUL 2015

DEN HAAG - Justitie is voorlopig nog niet klaar met de ongeregeldheden van afgelopen dagen in de Haagse Schilderswijk. Elf arrestanten blijven voorlopig vastzitten na de rellen, zes van hen in ieder geval tot 15 juli, maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Vijf anderen kunnen in ieder geval nog zes dagen worden vastgehouden worden. De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Elf van de relschoppers die in Den Haag zijn aangehouden in verband met de ongeregeldheden in de Schilderswijk, blijven langer vastzitten.
Elf van de relschoppers die in Den Haag zijn aangehouden in verband met de ongeregeldheden in de Schilderswijk, blijven langer vastzitten.
Foto: AP

De eerste veroordeling is ook al uitgesproken, een vijftienjarige jongen uit Den Haag kreeg van de jeugdrechter tot veertig uur werkstraf opgelegd voor het gooien van een steen naar een politieauto. Ook kreeg hij tot eind juli een gebiedsverbod voor de Schilderswijk. Hij komt zelf uit de Haagse wijk Loosduinen.

In de nacht van donderdag op vrijdag arresteerde de politie een kleine tweehonderd mensen. De meesten werden opgepakt om dat ze het samenscholingsverbod negeerden. Alle aangehouden personen hebben de nacht in een politiecel doorgebracht. Overtreders van het samenscholingsverbod hebben een boete gekregen.

Relschoppers die verdacht worden van misdrijven zoals geweldpleging, bedreiging en vernieling komen voor de rechter. Het Openbaar Ministerie heeft naar eigen zeggen momenteel 72 zaken in behandeling in verband met de ongeregeldheden.

De familie van de omgekomen Mitch Henriquez, wiens dood de ongeregeldheden in eerste aanleg veroorzaakte, wil zaterdag een stille tocht houden. Ze zijn daarover in gesprek met de gemeente Den Haag die „alle positieve initiatieven graag wil faciliteren”, aldus een woordvoerder.

De familie benadrukt dat de tocht in alle rust moet verlopen. „Iedereen is hartstikke welkom, mits dit met een goede intentie is. Dit is een stille tocht die met respect en kalmte gehouden wordt. Wij willen hier geen relschoppers, rustverstoorders of mensen met slechte intenties bij hebben”, stelt zij op Facebook.

De gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen zaterdag meelopen in de stille tocht. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk heeft in het Arubahuis in Den Haag een condoleanceregister voor de Arubaan Mitch Henriquez getekend. In het Arubahuis zetelt het kabinet van de gevolmachtigde minister van Aruba.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%