Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zorgen over verengelsing hoger onderwijs

14 JUL 2015

DEN HAAG - Is het wel goed als studenten op universiteiten en hogescholen veel lessen in het Engels krijgen? Tussen 2009 en 2013 is het Engelstalige onderwijsaanbod op universiteiten gestegen van 64 naar 80 procent. Op hogescholen wordt circa 15 procent in het Engels aangeboden.

Foto: ANP XTRA

De SP is er niet gerust op en vraagt zich af of de verengelsing leidt tot een „gesegregeerde intellectuele elite die letterlijk en figuurlijk niet meer een zelfde taal spreekt als de mensen”. Maar minister Jet Bussemaker van Onderwijs ziet dat niet gebeuren. Ze vindt het belangrijk dat door het Engelse lesaanbod meer buitenlandse studenten in Nederland gaan studeren.

Toch heeft ze ook zorgen over de positie van het Nederlands als cultuur- en wetenschapstaal, waarvoor in een groot manifest der Nederlandse taal wordt gewaarschuwd. Ze wil stimuleren dat binnen de onderwijswereld meer nagedacht wordt over het gebruik van Engels. Ook juicht ze het toe dat buitenlandse studenten die lang hier zijn, de Nederlandse taal gaan leren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%