Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Airco negeert vrouwen op kantoor

04 AUG 2015

Maastricht - Door op de werkvloer rekening te houden met de verschillen in stofwisseling tussen mannen en vrouwen kunnen kantoren energiezuiniger worden gemaakt en ontstaat een prettiger werkklimaat.

Door hun geringe warmteproductie willen vrouwen de kachel nogal eens aan de hoge kant zetten.
Door hun geringe warmteproductie willen vrouwen de kachel nogal eens aan de hoge kant zetten.
Foto: 123RF

De warmteproductie van vrouwen ligt gemiddeld 20-35 procent lager dan die van mannen. Het gevolg is dat het voor vrouwen vaak te koud is op kantoor. Dit resulteert meestal in het hoger zetten van de thermostaat in het hele gebouw of het plaatsen van bijzetkacheltjes. Deze ’lapmiddelen’ zorgen, naast irritatie op de werkvloer, voor een hoger energieverbruik.

Gemiddelde

Volgens dr. Boris Kingma en prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht University moet de stofwisseling van de ’gemiddelde’ man als standaard verdwijnen.

„Deze is veel te algemeen en houdt geen rekening met comfort voor vrouwen”, aldus biofysicus Kingma. „Inmiddels zijn er tal van technische oplossingen om lokaal te koelen en te verwarmen. Denk daarbij aan het koelen en verwarmen van de stoel of het leggen van een onzichtbaar scherm van koele of warme lucht rond werkplekken. Dit betekent dat de airco minder hoeft te koelen in de zomer en de kachel in de winter een standje naar beneden kan.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.52
+ / - -0.26%