Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Een ravage in Alphen aan den Rijn. Twee kranen zouden gistermiddag een brugdeel verplaatsen, maar vielen om, boven op huizen en winkels.
Een ravage in Alphen aan den Rijn. Twee kranen zouden gistermiddag een brugdeel verplaatsen, maar vielen om, boven op huizen en winkels.
Foto: Michel van Bergen

'Kraandrama door amateurisme'

04 AUG 2015 Wessel Wit

Alphen aan den Rijn - Het dramatische ongeluk met twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn had gisteren makkelijk voorkomen kunnen worden. „Men is ontzettend onprofessioneel en belachelijk amateuristisch te werk gegaan”, zegt kraanexpert Richard Krabbendam.

„De uitvoering deugde op geen enkel front. Er is veel te veel risico genomen en er zijn bizarre beslissingen genomen. Dit was op deze manier eigenlijk gedoemd te mislukken.”

Bij het omvallen van de kranen, die op een drijvend platform een brugdeel probeerden te verplaatsen, vielen geen gewonden of doden. De ravage is enorm.

Specialist Krabbendam, intussen gepensioneerd, was vrijwel zijn hele leven werkzaam in de transport- en hijsbranche. Hij werkte onder meer voor Mammoet Transport en Jumbo Shipping. De expert heeft alle videobeelden van het ongeluk uitvoerig geanalyseerd.

„Bij het hijsen van het brugdeel verplaats je gewicht van de ene naar de andere kant van het ponton. Daar kan een hydraulische kraan simpelweg niet tegen. Een kind weet dat zo’n platform dan gaat wankelen. Het lijkt wel of de uitvoerder totaal niet wist waar hij mee bezig was. Het brugdeel krijgt een enorme zwaai, terwijl dit werk met extreme precisie zou moeten gebeuren.”

Het ontbreken van een vaste bodem brengt veel risico’s met zich mee, weet Krabbendam. „Het hijsen met twee kranen is op land al een risicovolle operatie. Laat staan met een drijvend platform op het water.”

Verantwoordelijk voor de plaatsing van de Julianabrug was bouwbedrijf Mourik uit Groot-Ammers (Zuid-Holland). Het brugdek werd gefabriceerd door het Friese BSB Staalbouw. De gebruikte kranen kwamen van de firma Peinemann. Geen van de bedrijven wilden tot nog toe inhoudelijk reageren.

Omwonenden zien al zonnend huzarenstuk misgaan. Lees meer in De Telegraaf van vandaag

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.54
+ / - -0.26%