Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De huisvesting van studenten (linksboven) zou prima gecombineerd kunnen worden met die van ex-gedetineerden, vluchtelingen en ouderen.
De huisvesting van studenten (linksboven) zou prima gecombineerd kunnen worden met die van ex-gedetineerden, vluchtelingen en ouderen.
Foto: ANP

'Student moet samenwonen met vluchteling'

24 AUG 2015

Studenten moeten samen gaan wonen met ex-gedetineerden, vluchtelingen en ouderen. D66 in Amsterdam denkt dat dat een goede oplossing is voor vier verschillende problemen in de samenleving. Het huisvestingsprobleem van studenten, vereenzaming van ouderen, integratie van vluchtelingen en re-integratie van ex-gevangenen.

Studenten zitten te springen om woonruimte en zouden die kunnen krijgen in ruil voor maatschappelijk werk.  „Er zitten niet alleen voordelen aan voor de stad, zoals het beter omgaan met mensen die hulp nodig hebben en de resocialisatie van (ex-)gedetineerden, het geeft studenten ook meer kans op een woning”, zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig in Metro over het plan.

Enkelband

Het idee om ex-gedetineerden en jongeren samen in een wooncomplex te laten wonen, komt uit Denemarken. ,,Dit zou in Amsterdam ook heel goed kunnen werken. Nu worden ex-gedetineerden met z’n drieën in een huis geplaatst waar ze zich soms aan elkaar optrekken, maar elkaar soms ook juist naar beneden halen. Aan studenten kun je je beter optrekken.” Het gaat om gedetineerden die het laatste deel van hun straf thuis met een enkelband mogen uitzitten.

Verzorgingshuizen

Daarnaast zouden studenten die woonruimte zoeken in half leegstaande verzorgingshuizen kunnen wonen. ,,Waarom zou je studenten niet een kamer geven in de half leegstaande verzorgingshuizen in de stad?”, vraagt Van Dantzig zich af. ,,In ruil voor vrijwilligerswerk kunnen ze korting op de huur krijgen. Daarnaast zou het voor studenten in de zorg ingezet kunnen worden als (onderdeel van) hun verplichte stage.”

Veel kamers in verzorgings- en verpleeghuizen komen leeg te staan door bezuinigingen in de zorg.

Vluchtelingen

Een ander idee is om jonge vluchtelingen met een verblijfsstatus tussen de studenten in studentenhuizen te laten wonen. ,,De vluchtelingen leren de Nederlandse taal en cultuur zo op een natuurlijke wijze kennen. Het zou fantastisch zijn als ze in een studentenhuis met gezamenlijke voorzieningen terecht kunnen.”

Ben jij student en zie je het wel zitten om met een oudere, vluchteling of ex-gedetineerde samen te gaan wonen? Mail je reactie met telefoonnummer naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of stuur een WhatsApp-bericht naar 06-10039437.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.54
+ / - -0.26%