Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Asielzoekers voor het asielzoekercentrum in Ter Apel
Asielzoekers voor het asielzoekercentrum in Ter Apel
Foto: ANTONISSE MEDIA

'Nederland kan asielstroom makkelijk aan'

26 AUG 2015

HILVERSUM - Nederland kan de stroom asielzoekers makkelijk aan. Wel moet de capaciteit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omhoog en moet er snel werk gemaakt worden van meer huisvesting. Het verleden heeft volgens directrice Dorine Manson van VluchtingenWerk Nederland bewezen dat ons land veel mensen kan opnemen.

We hebben grote asielstromen eerder gezien zoals in 2000 toen 84.000 mensen naar Nederland kwamen, zei Manson woensdag in Nieuwsuur. Ze erkent dat vooral huisvesting een knelpunt is in de verwerking van de stroom en pleit voor creatieve oplossingen. Kantoorpanden maar ook leegstaande bejaardenhuizen zouden gebruikt kunnen worden. Als er ook studenten en anderen komen te wonen kan dat volgens haar bijdragen aan de integratie van de buitenlanders.

Net als asieladvocaten pleit Manson ervoor dat vluchtelingen aan de poort van Europa worden geregistreerd en dat de aanvraag daar wordt beoordeeld. Asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië en Eritrea krijgen veelal een verblijfsstatus als de nationaliteit en identiteit wordt vastgesteld. Mensen kunnen daarna naar het land van hun keuze doorreizen. Het zou volgens Manson een goed middel zijn tegen mensensmokkel binnen Europa.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - 0.0%