Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Timmermans: vluchtelingen vaker legaal naar EU

27 AUG 2015

BRUSSEL - EU-landen moeten vluchtelingen een beter alternatief bieden voor de diensten van mensensmokkelaars. Daarvoor pleitte eurocommissaris Frans Timmermans donderdag in een interview met het VRT-journaal.

Frans Timmermans
Frans Timmermans
Foto: ANP

luchtelingen die recht hebben op asiel moeten volgens de Nederlander op grotere schaal worden geïdentificeerd in de regio. ,,Die haal je op een legale manier naar Europa toe. Dan hoeven ze geen duizenden en duizenden euro's aan gewetenloze boeven te betalen'', zei Timmermans.

Timmermans waarschuwt dat de EU-landen de vluchtelingenstroom alleen gezamenlijk in goede banen kunnen leiden. Hij riep op tot betere opvang in de regio, meer controle aan de buitengrenzen, meer opvangmogelijkheden en een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten.

De Nederlander verwacht dat de komende maanden vooruitgang wordt geboekt met de aanpak van de problemen. Hij stelde donderdag in een gezamenlijke verklaring met commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dat al een pakket aan maatregelen op tafel ligt.

Het gaat onder meer om ,,het versterken van onze aanwezigheid op zee, samenwerking met de landen waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen en de harde aanpak van smokkelnetwerken.'' Binnenkort volgen meer voorstellen, kondigden de EU-bestuurders aan.

De huidige situatie is volgens commissarissen onhoudbaar. ,,Dit is geen Oostenrijkse crisis. Geen Italiaanse, Franse, Duitse, Griekse of Hongaarse crisis. Dit is een Europese crisis en die vereist een gezamenlijke Europese reactie.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%