Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Azzedine C. ronselde zeker vier jihadi's

31 AUG 2015 Bart Olmer

AMSTERDAM - Hoofdverdachte Azzedine C. in de terrorismezaak waarbij zes Haagse IS-sympathisanten terecht staan komende week, zou zeker vier Nederlandse jihadisten hebben geronseld die op de nationale terrorismelijst staan. Dit viertal strijdt momenteel in Syrië en Irak en kan door plaatsing op de sanctielijst geen bankrekeningen en creditcards meer gebruiken of tegoeden ontvangen.

Foto: ANP

De vier staan niet alleen op de sanctielijst, maar ook op de dagvaarding tegen hoofdverdachte Azzedine C., die zichzelf 'Abou Moussa' noemt. Volgens het openbaar ministerie heeft hij deze twintigers overgehaald zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS door propaganda te maken via YouTube, Twitter en Facebook, website De Ware Religie, radiozender Ghurabaa, radicale bekeringstochten, lezingen, lessen, vlaggen, stickers en zelfs door het organiseren van trainingskampen.

Rekrutering

De vier geronselde jihadi's zijn Haagse jongemannen van Marokkaanse afkomst: Beyamine Fadlaoui (22 jaar oud, geboren in Den Haag), Noureddin Benzouagh (22, geboren in Marokko en opgegroeid in Den Haag), Az Eddine Benaissa (22 jaar, geboren in Marokko, woonachtig in Den Haag) en Abdella Rahmani (28 jaar, geboren in Marokko, woonachtig in Den Haag).

Hoofdverdachte Azzedine C. wordt al jaren door ouders van vertrokken jihadisten in verband gebracht met rekrutering. Ook meerdere mensen die zich bedreigd voelen door hem hebben aangifte gedaan. Naar verluidt noemde Azzedine zichzelf een 'emir' tijdens een studiegroep van Haagse moslimradicalen. Hij werd op de vlucht gearresteerd in Duitsland, samen met zijn tweede vrouw, de Marokaans-Nederlandse Iman B..

Contact

Op de terrorismelijst staan inmiddels veertig personen en organisaties, driekwart vanwege de strijd in Syrië. Mensen op de terrorismelijst kunnen geen geldzaken meer doen, maar ook is het strafbaar geld aan hen te geven. Maar in de praktijk geven veel familieleden honderden, zelfs duizenden euro's aan strijders via moneytransfers en ondergronds bankieren, vaak in de hoop daarmee het contact open te houden en hen op termijn te bewegen terug te keren.

Komende maandag start de inhoudelijke strafzaak tegen de harde kern van Haagse IS-sympathisanten, onder wie dus Azzedine C., Oussama C., Rudolph H., Jordi de J., Hatim R. en de doodgewaande Soufiane Z.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%