Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Arie Slob (ChristenUnie)
Arie Slob (ChristenUnie)
Foto: ANP

CU’ers geven zelf niet thuis

03 SEP 2015

Den Haag - Geen van de vijf ChristenUnie-Kamerleden wil op dit moment zijn huis openstellen voor vluchtelingen. Terwijl de fractie Nederlanders wil stimuleren om een asielzoeker in huis te nemen, zijn de CU-parlementariërs niet van plan om nu zelf de daad bij het woord te voegen.

CU-leider Slob heeft het ’niet overwogen’. „We zijn aan het verhuizen. We gaan van een groter naar een kleiner pand. Het is nu niet de situatie om over dit soort dingen na te denken”, vindt hij. Bij de indiener van het plan, CU-Kamerlid Voordewind, is er momenteel op dit moment extra ruimte in huis, laat hij weten. „Onze zoon is net getrouwd, dus we hebben een kamer vrij.” Maar hij is er nog niet over uit of die lege plek moet worden opgevuld door een asielzoeker. „We hebben het in discussie”, zegt hij.

Fractiegenote Schouten heeft het „wel overwogen. Ik ben namelijk wel van ’practice what you preach’. Maar ik heb een puber en ben vaak weg. Dit plan is niet voor iedereen weggelegd”, aldus het Kamerlid. Ook haar collega Dik vindt het idee niet in haar straatje passen. „Het is wel door me heen gegaan, maar zo’n afweging hangt wel samen met je thuissituatie.” CU-Kamerlid Segers kan nog niet zeggen of hij een vluchteling in huis neemt of niet. „De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat nog met vrouw en kinderen moet bespreken. Als het zover zou komen, zouden namelijk twee van zijn drie dochters bij elkaar op de kamer moeten. „Ik maak nu geen harde belofte om iemand in huis te nemen, maar wel de belofte om het aan de keukentafel te bespreken.”

CU adopteerde het voorstel van een Duitse organisatie. In Berlijn worden vluchtelingen gekoppeld aan particulieren die hun huis voor ze openstellen. Zo’n 800 stadsbewoners hebben dat inmiddels gedaan. Voor Nederland zou het ook soelaas kunnen bieden, denkt Voordewind. Zeker nu een groeiend aantal asielzoekers met een verblijfstatus voorrang krijgt bij het vinden van een goedkope huurwoning boven Nederlandse huurders, die soms al jaren op de wachtlijst staan.

Minister Blok (Wonen) gaat het CU-plan voorleggen aan gemeenten om in kaart te brengen wat de haken en ogen eraan zijn. Hij wijst erop dat het nu al mogelijk is om asielzoekers met een verblijfsvergunning in huis te nemen. In sommige gevallen is er wel een gemeentelijke vergunning nodig.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%