Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Advocaat Martin de Witte (L) en Bart van Well (R).
Advocaat Martin de Witte (L) en Bart van Well (R).
Foto: Ronald Bakker

'Teeven en Opstelten getuigen in Demmink-zaak'

14 SEP 2015

amsterdam - Ex-jongensprostituee Bart van Well (42) wil dat voormalig officier van justitie Fred Teeven, oud-minister van justitie Ivo Opstelten en oud-topambtenaar Joris Demmink onder ede in de rechtbank worden gehoord over het vermeend seksueel misbruik van jongetjes door laatstenoemde.

Van Well werkte in de jaren tachtig in jongensbordelen in Amsterdam. Hij belandde naar eigen zeggen als 15-jarige prostituee in 1988 twee maal op de achterbank van de dienstauto van ene ‘Joris’, die hij jaren later in een artikel in Panorama herkende als zijnde topambtenaar Joris Demmink. Hij zou 250 euro hebben gekregen voor orale bevrediging.

Vanmorgen diende het zogeheten verzoek tot voorlopig getuigengehoor in de rechtbank Amsterdam. Advocaat Martin de Witte: “Met deze procedure willen we bewijzen dat in de jaren tachtig rondom het Centraal Station in Amsterdam jonge jongens werden geronseld om in bordelen te prostitueren. De overheid was op de hoogte van dit netwerk waar honderden jongensprostituees in werkten, maar heeft nagelaten in te grijpen.”

Sabotage

“Het onderzoek hiernaar in de jaren negentig met de naam Rolodex is van hogerhand gesaboteerd en wij willen de drie heren onder ede vragen wat zij ervan wisten”, vervolgt De Witte. “Fred Teeven had als officier van justitie destijds de leiding in het onderzoek naar zes verdachten; twee politieagenten en vier openbaar aanklagers. Teeven heeft als staatssecretaris tussen 2010 en 2015 zijn kantoor gedeeld met toenmalig minister van justitie Ivo Opstelten. Die beweert met droge ogen dat Joris Demmink niet in het Rolodex-dossier staat, terwijl meerdere mensen zeggen dat Demmink wel degelijk wordt genoemd als een van de verdachten. Het zou kunnen dat het netwerk niet werd aangepakt omdat de verdachten zelf klant waren bij de jongens.”

Schadevergoeding

Bart van Well wil schadevergoeding van de Nederlandse staat vanwege het misbruik, ondanks dat het vermeende vergrijp al 25 jaar geleden is. “De overheid heeft nagelaten hem als kind te beschermen tegen seksueel misbruik en wat ons betreft is de zaak ook zeker niet verjaard”, aldus raadsman De Witte. Bart van Well: “Ik was niet eerder in staat actie te ondernemen. Door wat er in het verleden is gebeurd, leid ik aan een posttraumatische-stressstoornis en aan een manisch-depressie. Het was een langzaam proces voordat ik sterk en krachtig genoeg was om met de juiste mensen om mij heen het juridische pad te bewandelen.”

Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers ziet geen gronden om Teeven, Opstelten en Demmink onder ede te verhoren:  “Er gaat een hoop complottheorieën de ronde. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gezegd in een breed onderzoek alles nog één keer tegen het licht te willen houden, maar de heer Van Well wil daar niet aan meewerken. Het lijkt mij beter om af te wachten wat er uit dit strafrechtelijk onderzoek komt. Blijken er dan nog specifieke vragen, dan kan de heer Van Well daar een verzoek tot indienen. Voor het vooraf horen van getuigen lijkt me nu van onvoldoende belang.”

Van Wells advocaat Martin de Witte laat weten dat zijn cliënt niet wil meewerken aan het nieuwe strafrechtelijk onderzoek “omdat hij bang is voor de consequenties van het naar buiten brengen van namen van ambtenaren die verdacht waren van betrokkenheid bij kinderprostitutie”, aldus De Witte.

Demmink heeft zelf altijd alles ontkend.

De rechtbank Amsterdam doet op 26 oktober uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%