Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bussemaker prijst 'huh-wetenschappers'

18 SEP 2015 Jan-Willem Navis

DEN HAAG - De toekomst van de Nederlandse wetenschap ligt in het samenwerken van academici uit verschillende vakrichtingen aan een probleem. Dat zegt minister Bussemaker (Onderwijs) in gesprek met De Telegraaf. "Juist onze brede universiteiten doen het in internationale ranglijsten ook erg goed, niet alleen de gespecialiseerde, zoals de technische universiteiten."

Minister Bussemaker
Minister Bussemaker
Foto: ANP

Bussemaker brengt die boodschap bij felicitaties aan drie Nijmeegse wetenschappers onder leiding van taalkundige Mark Dingemanse. Die wonnen vannacht op de Amerikaanse topuniversiteit Harvard een IgNobel prijs, een award voor serieus wetenschappelijk onderzoek dat op de lachspieren werkt. Het trio van het Nijmeegse Max Planck instituut vond in een studie naar de vraag hoe mensen omgaan met misverstanden uit dat het woordje 'huh' in alle talen op de wereld bestaat.

"Ik feliciteer ze daarmee", zegt Bussemaker. De prijs is een beetje als grap bedoeld, maar het zegt genoeg dat die wel door de meest vooraanstaande universiteit ter wereld wordt uitgereikt. Wetenschappers kunnen hun werk ook relativeren, dat is leuk om te zien."

De IgNobelprijs is allesbehalve een voorspeller voor de echte Nobelprijzen die jaarlijks in Noorwegen worden uitgereikt voor de beste wetenschap ter wereld. Toch was de laatste Nobelprijswinnaar die in Nederland werkt, de Rus Andre Geim (Nobelprijs 2010, voor de ontdekkingen rondom grafeen), eerder ook winnaar van de pret-science prijs. Geim werkt ook in Nijmegen, waar de Radboud Universiteit een breed scala aan studies doet.

Bussemaker: "Daar zit een belangrijk deel van de kracht van de Nederlandse wetenschap: een breed aanbod van kennis. Wetenschappers kunnen een probleem zo vanuit meerdere invalshoeken benaderen om nieuwe inzichten te verwerven." Een ander mooi voorbeeld dat ze van zo'n aanpak ziet is een project rondom zwaartekracht, waarbij teams van archeologen, geologen en chemici samenwerken.

De komende maanden werkt de PvdA-minister aan een wetenschapsvisie die het kennisbeleid van de komende twintig jaar vast moet leggen. Het bedrijfsleven vraagt haar daarbij om economisch kansrijke kennisontwikkeling meer gewicht te geven. Maar academici uit bijvoorbeeld de alfawetenschappen vrezen dat zij hierdoor minder geld krijgen. De internationale aandacht voor het taalonderzoek van Dingemanse is voor hen daarom extra goed nieuws. Bussemaker: "Ook in die vakgebieden doet Nederland goed mee."

Al werkend aan de wetenschapsagenda is de bewindsvrouw goed op de hoogte van waar de beste wetenschappers werken. Toch waagt ze zich niet aan een voorspelling over welke Nederlandse academici een goede kans maken op de echte Nobelprijs. "Dat is toch echt aan de wetenschap zelf."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%