Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dekker vindt 3 voldoende

07 OKT 2015 Jan-Willem Navis

Den Haag - In een wanhoopspoging om de rekentoets voor middelbare scholieren te redden, heeft staatssecretaris Dekker (Onderwijs) geopperd om kinderen al met een afgerond eindcijfer 3 te laten slagen.

De rekentoets blijkt in alle opzichten moeilijk.
De rekentoets blijkt in alle opzichten moeilijk.
Foto: ANP

Dat was voor PvdA reden om de steun voor de rekentoets in te trekken, zeggen bij de onderhandelingen betrokken bronnen aan het Binnenhof.

Voor Dekker was dit het teken dat de sociaaldemocraten helemaal van de toets af wilden, hoeveel concessies hij ook zou doen.

De Kamer sprak eerder met Dekker en Bussemaker een vangnetregeling af waarbij maximaal 5 procent van de scholieren mocht zakken door de rekentoets. Omdat het rekenonderwijs de afgelopen jaren erg slecht is geweest, was onlangs een 4,5 al voldoende. Met de vangnetregeling werd dit voor de havo en vmbo kaderberoepsgericht vorig jaar nóg eens verlaagd: een 3,5 zorgde al voor het stempel ’geslaagd’.

Dekker opperde in gesprekken met de PvdA om dit cijfer nog eens een punt te verlagen. Dat ging de PvdA te ver, zeggen ingewijden: „Dat toont aan dat het je meer te doen is om de toets dan om de leerlingen.”

Gevolg is dat komend schooljaar alleen vwo-leerlingen moeten slagen voor de toets. Naar verwachting debatteert de Tweede Kamer vanavond over hoe het verder moet met de toets.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%