Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
In juli vond de politie in een opslagruimte in Nieuwegein bijna honderd automatische wapens, handvuurwapens en granaten.
In juli vond de politie in een opslagruimte in Nieuwegein bijna honderd automatische wapens, handvuurwapens en granaten.
Foto: OM

Uitzendbureau voor topmisdrijven

16 OKT 2015 John van den Heuvel en Mick van Wely

amsterdam - Voor het eerst sinds het begin van de liquidatiereeks hebben politie en Openbaar Ministerie (OM) zicht op een criminele bende, die als een soort uitzendbureau personeel, zware wapens, gestolen auto’s en andere hulpmiddelen leverde voor het voorbereiden van zeer zware misdrijven.

De opslagboxen
De opslagboxen
Foto: Rene Bouwman
De grote onbekende voor de recherche is deze man die werd gefilmd bij de wapenboxen in de opslagunit in Nieuwegein.
De grote onbekende voor de recherche is deze man die werd gefilmd bij de wapenboxen in de opslagunit in Nieuwegein.
Foto: Opsporing verzocht

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een geheim politieonderzoek onder de naam ’26koper’, waarvan De Telegraaf uiterst vertrouwelijke stukken wist in te zien. Justitie gaat er zelfs vanuit dat de groep van zeven verdachten betrokken is geweest bij het voorbereiden van een of meer liquidaties.

De vondst van een enorm wapenarsenaal, een wagenpark van gestolen snelle auto’s en technische hulpmiddelen als peilzenders versterkt dat vermoeden. De bende maakte waarschijnlijk gebruik van peilzenders om doelwitten ongemerkt te kunnen observeren.

'Grootste wapenvondst ooit'

In juli deed de politie in een opslagruimte in Nieuwegein een grote wapenvondst en sprak van ’een van de grootste ooit gedaan’. Het ging om bijna honderd automatische wapens, handvuurwapens en granaten. Acht mannen uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein werden gearresteerd. De combinatie van de aangetroffen vuurwapens en snelle auto’s deden bij de recherche de verdenking rijzen dat de verdachten betrokken waren bij criminele afrekeningen in heel Nederland.

De verdachten staan volgende week voor het eerst terecht op een zogenoemde pro forma-zitting, waarbij het OM de rechtbank zal vragen hen langer in voorarrest te houden. Het onderzoek in deze zaak past volgens het OM in de strategie om ernstige misdrijven als liquidaties of overvallen op gelddepots al aan de voorkant te bestrijden.

Onmisbare schakel in misdaad

De ’facilitators’ van de onderwereld zijn daarbij een belangrijk doelwit, omdat zij volgens justitie een onmisbare schakel vormen bij het beramen van zware misdaad. Opdrachtgevers en uitvoerders maken gebruik van de diensten van dit soort ’uitzendbureaus’ die in staat zijn razendsnel wapentuig en geprepareerde voertuigen te leveren voor geweldsklussen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van gestolen snelle Audi’s en BMW’s die worden gestationeerd in safehouses van de onderwereld.

De nu gearresteerde facilitators doen in sommige opzichten denken aan de werkwijze van de zogenoemde ’Tattookillers’. Deze moordenaars waren op afroep beschikbaar voor liquidatieklusjes. Ze werkten vanuit een appartement waar eveneens peilbakens lagen waarmee potentiële slachtoffers heimelijk werden gevolgd.

In De Telegraaf van morgen een uitgebreide reportage over het 'uitzendbureau van de onderwereld': Moordservice op wielen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.4 °C
W4
Beurs AEX
AEX 520.49
+ / - +0.22%