Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kuzu en Öztürk: Niets mis met bedelbrief

29 OKT 2015

Den Haag - Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk laten zich weer eens van hun meest pro-Turkse kant zien. De ex-PvdA’ers vinden als enige in de hele Tweede Kamer dat er niets mis is met de bedelbrief die de regering in Ankara ongevraagd naar Turkse Nederlanders heeft gestuurd.

Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu (links) van de ’beweging Denk’ zijn druk in de weer met een smartphone in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Ze posten regelmatig video’s op internet.
Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu (links) van de ’beweging Denk’ zijn druk in de weer met een smartphone in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Ze posten regelmatig video’s op internet.
Foto: ANP

Alle overige partijen, behalve dus Kuzu en Öztürk, vinden dat het kabinet de Turkse ambassadeur als de wiedeweerga op het matje moet roepen om duidelijk te maken dat wat gebeurd is echt niet kan. Turkse Nederlanders kregen ongevraagd een brief op de deurmat met daarin het advies om op de islamitische AK Partij van president Erdogan te stemmen. Pure intimidatie, klinkt het in de Tweede Kamer.

Donderdag was er een debat met minister Asscher (Sociale Zaken) die de brief van de Turken ’volstrekt ongepast’ noemde. Maar de Kamer vindt dat de reactie van het kabinet tot nu toe tekort schiet. De Nederlandse ambassadeur heeft in Ankara navraag gedaan hoe het toch kan dat de Turken beschikken over de adresgegevens van Nederlandse staatsburgers met Turkse wortels. Ook is het College Bescherming Persoonsgegevens ingeschakeld.

„Wat er is gebeurd is volstrekt onacceptabel. Privacy van burgers is geschonden en kiezers zijn geïntimideerd om op de AK Partij te stemmen”, vindt D66-Kamerlid Sjoerdsma. Hij vindt de ’slapheid’ van het kabinet ’onverklaarbaar’. Er had hier meteen op gereageerd moeten worden. 148 van de 150 zetels van dit parlement vinden het tijd voor actie.”

Leiband

Kuzu en Öztürk kregen al vaker het verwijt aan de leiband van president Erdogan te lopen. Ze verlieten vorig jaar de PvdA omdat ze vonden dat Asscher zich te hard en laatdunkend had uitgelaten over Turkije. Hun afwijkende standpunt toelichten tegenover De Telegraaf willen ze niet.

Asscher was er ongelukkig mee dat de Kamer hem tot meer actie dwingt. Hij wilde eerste met zijn collega Koenders (Buitenlandse Zaken) overleggen hoe nu een en ander diplomatiek moet worden aangepakt. „Turkse Nederlanders hebben helemaal geen behoefte aan dit soort stemadviezen. Het is onbehoorlijk en ongepast. Maar de vraag is hoe je dat gaat doen. Waar het om gaat is dat de lange arm van Turkije niet tot in Nederland strekt”, aldus Asscher.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%