Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CDA en D66: meer geld Defensie en Veiligheid

17 NOV 2015

DEN HAAG - De oppositiepartijen CDA en D66 in de Eerste Kamer eisen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor de veiligheid van burgers. Ze willen meer geld voor onder meer geld de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de reclassering. Ook Defensie, het forensisch instituut en de rechtsbijstand moeten meer geld krijgen.

Foto: Dijkstra

De Senatoren Wopke Hoekstra (CDA) en Alexander Rinnooy Kan (D66) zeiden dat dinsdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, het debat over de miljoenennota met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Eric Wiebes. Hoekstra zei dat het kabinet al meer geld vrijmaakt, maar dat is voor hem niet genoeg. De begrotingen van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Defensie komen er nog altijd "te bekaaid" af.

Hij verwees naar ontwikkelingen in Rusland en de aanslagen van terreurbeweging Islamitische Staat. "Er is geen garantie dat deze eeuw vrediger wordt dan vorige." Rinnooy Kan zei dat extra geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie elders gevonden moet worden.

Hoekstra sprak zich ook uit over het Belastingplan van het kabinet, dat de lasten voor burgers en bedrijven met 5 miljard euro moet verlagen. De CDA-Senatoren vinden het plan "op zichzelf verstandig". Maar Hoekstra uitte wel kritiek op de koppeling door het kabinet tussen het Belastingplan en de nieuwe vermogenstaks, waar het CDA eigenlijk tegen is. Daarmee zet het kabinet de Senaat "een pistool op de borst". Dat is niet goed en een dubieus precedent, aldus Hoekstra.

D66 is tegen het huidige Belastingplan van het kabinet. Rinnooy Kan sprak wel de hoop uit dat het kabinet tot verbeteringen komt, op zo'n manier dat de D66-Senatoren er op 15 december toch mee kunnen instemmen. Zonder steun van meerdere oppositiepartijen sneuvelt het Belastingplan van het kabinet in de Senaat en gaat de beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro niet door.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 529.07
+ / - +0.2%