Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte waarschuwt voor gevolgen asielinstroom

27 NOV 2015

DEN HAAG - Het kabinet luidt de noodklok over de mogelijke gevolgen voor onze welvaartsstaat van de hoge aantallen asielzoekers die zich in Nederland melden. "Je kunt niet doorgaan met deze instroom", zei premier Mark Rutte vrijdag.

Foto: ANP

Het kabinet blijft werken aan Europese oplossingen voor de asielinstroom, benadrukten Rutte en minister Jeroen Dijssselbloem van Financiën. "Maar als dat niet werkt moeten we bereid zijn onze eigen samenleving te beschermen en te zorgen dat dit niet leidt tot ontwrichting van onze verzorgingsstaat. Als de aantallen zo groot worden dat onze welvaartsstaat eronder bezwijkt, dan hebben we een groot probleem.", zei Dijsselbloem.

Rutte liet zich voorzichtiger uit, maar beaamde wel dat de hoge aantallen asielzoekers natuurlijk ook gevolgen kunnen hebben voor ons stelsel van sociale zekerheid en de betaalbaarheid daarvan.

Dijsselbloem zei dat hij "uiteraard niet" hoopt dat de toekomst van de EU op het spel staat. Maar de toekomst van 'Schengen' (vrij reizen binnen 26 Europese landen) staat volgens hem zeer onder druk. "Op dit moment is het de vraag of Schengen nog leeft. Zo serieus is het." Dijsselbloem herhaalde dat een mini-Schengen niet zijn voorkeur heeft, maar dat het noodzakelijk kan zijn als andere oplossingen niet werken.

Volgens Rutte streeft het kabinet naar een oplossing met alle andere EU-landen, maar als dat niet lukt wil het kabinet ook nadenken over maatregelen met de landen om ons heen of als Nederland alleen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.47
+ / - -1.0%