Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dierenarts Herman ter Keurs, hier met zijn hond Saartje, wil huisdieren op oudejaarsavond een uur de tijd geven om rustig en zonder lawaai van vuurwerk te kunnen plassen.
Dierenarts Herman ter Keurs, hier met zijn hond Saartje, wil huisdieren op oudejaarsavond een uur de tijd geven om rustig en zonder lawaai van vuurwerk te kunnen plassen.
Foto: FOTO REINIER VAN WILLIGEN

Plaspauze voor huisdieren op oudejaarsavond

10 DEC 2015 onze correspondent

ALMELO - De telefoon van de Almelose dierenarts Herman ter Keurs stond gisteren roodgloeiend. Nadat hij het idee lanceerde voor een 'plaspauze voor huisdieren' op oudejaarsavond kreeg hij massaal bijval.

Hij roept iedereen op om de avond van de jaarwisseling van 22 tot 23 uur geen vuurwerk af te steken zodat baasjes in dat uurtje relatief rustig nog snel even hun hond kunnen uitlaten.

Met als motto 'Gun ons een uurtje rust' heeft de dierenarts 1000 flyers en 50 posters laten drukken. Die worden huis-aan-huis verspreid en opgehangen bij vuurwerkverkooppunten. "Ik doe een moreel appel op de mensen. Wil ze bewust maken van wat vuurwerk bij dieren teweeg kan brengen." Een verbod ziet hij niet zitten: "Vuurwerk gedurende een uurtje verbieden heeft echter niet zoveel zin. Mensen moeten er echt achter staan, anders houden ze er zich toch niet aan."

Ter Keurs is van oudsher veearts, maar sinds de herfst van vorig jaar behandelt hij ook huisdieren. "En dan hoor je de horrorverhalen van eigenaren van honden en katten. Als baasje kun je er wel wat tegen doen: de gordijnen sluiten, de radio aan. Maar geluiden kun je nooit helemaal uitbannen. Er is dan ook veel leed onder huisdieren."

Vandaar zijn oproep tot de plaspauze. Hij kreeg gisteren veel reacties. "Voorlopig is die oproep bedoeld voor mijn eigen wijk 't Nijrees, maar andere Almelose dierenarts pikken het nu ook op. Ik heb heus niet de illusie dat het helemaal stil zal zijn, maar als het straks een stuk rustiger is dan vorig jaar, hebben we al heel wat bereikt. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als zoiets landelijk wordt overgenomen. Al moet zoiets dan eventueel wel via de brancheorganisatie voor dierenartsen want zelf ben ik daar als privépersoon uiteraard veel te klein voor."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%