Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

CBR: ’Het is geen stof die je er in een uurtje instampt’

Theorie-examen massaal verknald

08 JAN 2016 Gijsbert Termaat

Rijswijk - Het vernieuwde theorie-examen voor het autorijbewijs blijkt zo moeilijk te zijn dat kandidaten massaal zakken. Het derde kwartaal van 2015 wist slechts 38% met succes de test af te ronden. Een historisch dieptepunt.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het CBR. De bromfiets/brommobiel kandidaten doen het met 39% niet veel beter. Dat geldt wel voor de motorrijders die met 59% bovengemiddeld hoog scoren.

,,Het is speculeren waar het aan ligt, want inhoudelijk is er niets veranderd voor de kandidaten. De stof die beheerst moet worden is nog hetzelfde als een aantal jaren terug. Alleen de manier van examineren is moderner, maar tegelijkertijd gebruiksvriendelijker geworden”, zegt Irene Heldens van het CBR.

Plaatjes

,,Duidelijk is dat er echt goed gestudeerd moet worden, wil je slagen. Het is geen stof die je er even in een uurtje instampt. Mogelijk heeft het ook te maken met de de onvoorspelbaarheid van de vragen. Vroeger kon je nog vragen uit je hoofd leren, maar daar is geen sprake meer van. Die veranderen voortdurend, waarmee het ouderwetse ’plaatjes’ leren verleden tijd is”, weet Heldens. ,,Ook krijgt iedereen ’eigen’ vragen voorgeschoteld, waardoor afkijken bij anderen onmogelijk is.”

Ook ziet het CBR schommelingen in de slagingspercentages. Aan het begin van de eeuw slaagde nog ruim 55% van de kandidaten voor de theorietoets. „Het verandert van tijd tot tijd en er is niet echt een verklaring te geven en dat onderzoeken we ook niet”, aldus de woordvoerder.

„Wij zijn ervoor de examens zo betrouwbaar mogelijk te maken en te zorgen dat automobilisten die geslaagd zijn voor het theorie- en praktijkexamen, de verkeersregels begrijpen, inzicht in het verkeer hebben en gevaar herkennen. Daar gaat het ons om”, zegt Heldens. ,,Maar we zijn weer op de goede weg, want het laatste kwartaal van 2015 gaf een verbetering te zien met 41,5%. Dat zie je overigens vaak na een dip.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%