Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ratificatie VN-verdrag gehandicapten gered

19 JAN 2016 Jan-Willem Navis

DEN HAAG - SGP en CDA hebben op eigen initiatief een ruzie tussen de regeringspartijen moeten sussen over het VN-gehandicaptenverdrag. De twist liep zo uit de hand nadat de PvdA een aanpassing bedacht, dat de VVD dreigde de afspraken van de Verenigde Naties uit 2006 niet te ratificeren.


Kees van der Staaij
Kees van der Staaij
Foto: LIGTENBERG, SERGE

SGP-leider Van der Staaij en CDA-Kamerlid Keijzer moesten als VN-blauwhelmen de kemphanen bij elkaar brengen. Dankzij een kleine wetswijziging van het duo zal de VVD dinsdag niet alleen het verdrag uit 2006 ratificeren, maar ook de invoeringswet. Daarin staan maatregelen om de positie van gehandicapten te verbeteren. Met hun steun maken de liberalen de weg vrij voor wat soeleper behandeling in de senaat dan in de afgelopen tien jaar.

Vorige week gooide VVD-Kamerlid Van Ark de kont tegen de krib, omdat PvdA-collega Van Dijk een meerderheid lijkt te krijgen voor een plicht om gebouwen aan te passen. Met CU en GroenLinks wil hij dat ondernemers wettelijk verplicht worden om geleidelijk aan kleine aanpassingen aan hun gebouwen te doen, als gehandicapten hier om vragen. De beschrijving van de plicht was algemeen, zodat rechters veel vrijheid zouden hebben om de draagkracht van ondernemers te wegen.

Werkgeverskoepel VNO-NCW maakt zich hier grote zorgen over, omdat ze vreest dat de regels heel ruim geïnterpreteerd zullen worden. Dat kan winkels op hoge kosten jagen. Het kabinet is dan ook tegen het PvdA-plan, maar Van Dijk vindt dat veel te vrijblijvend van de regering. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) vreesde in de senaat in moeilijkheden te komen door de impasse.

SGP-leider Van der Staaij wil ‘een brug slaan’ tussen de standpunten van de PvdA enerzijds en die van de VVD en het kabinet anderzijds. Ze hebben vlak voor de stemming morgenmiddag een wetswijziging ingediend, die het kabinet verplicht precies te formuleren wat de plicht voor ondernemers inhoudt, als het plan van Van Dijk het haalt. “Door het gekibbel dreigde de wet het niet te halen”, vertelt de SGP-chef. “Dat zou echt zonde zijn, want het idee van Van Dijk zit vol goede bedoelingen. Maar het was niet goed uitgewerkt. Dat wordt nu geregeld."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%