Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD: grenzen misschien dicht

11 FEB 2016

Den Haag - De VVD sluit niet uit dat de grenzen gesloten moeten worden. De grenzen aan de asielopvang zijn namelijk in zicht en op sommige plekken al bereikt.

Dat zegt de liberale fractievoorzitter Zijlstra vandaag in een groot asieldebat. Hij herhaalde opnieuw zijn betoog dat de grenzen aan de opvang in zicht zijn. Volgens hem moet de asielinstroom worden verkleind, onder meer omdat de integratie anders straks mislukt, en dat zou via Europese weg moeten. Maar als de Europese oplossingen niet snel werken, sluiten de liberalen geen enkele maatregel uit.

Het betoog van de VVD zorgde voor hoongelach in de Kamer. Het is al de zoveelste keer dat de liberalen zeggen dat de grenzen in zicht zijn, zonder te zeggen waar die liggen.

PVV-voorman Wilders wil sowieso geen Europese oplossing of ‘plan B’ van Zijlstra. Hij pleit voor een “Plan N, Plan Nederland”. “Namelijk: de grenzen dicht.”

In het debat ging het aan het begin ook over de manier waarop er de laatste tijd over vreemdelingen is gediscussieerd en over hoe partijen met elkaar omgaan. PvdA-voorman Samsom ging daarbij in op het nieuws over zijn partijgenoot uit Katwijk die Wilders dood wenste: “Ik geneer me daar kapot voor.” Samsom vroeg daarna echter om het weer over de inhoud te hebben. Wilders: “Laten we afspreken dat we het over de inhoud hebben als u uw club op orde heeft en dit in het vervolg niet meer doet.”

Het kabinet zal het vanavond lastig krijgen met vragen over asielprognoses. De oppositie wil weten waarom hoge asielprognoses niet met de Kamer gedeeld zijn. Het kabinet hield in september vol dat de instroom in 2016 naar verwachting 26.000 zal zijn terwijl ambtenaren toen al becijferden dat het waarschijnlijk een vier keer zo hoog cijfer wordt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%