Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Man uit Sittard verdacht van mishandeling jihadiste om moslimachtergrond

Van terreur verdacht tienermeisje afgetuigd

27 FEB 2016 Bjorn Thimister

MAASTRICHT - De 15-jarige Rahma E., die verdacht wordt van poging tot deelname aan een criminele organisatie die terroristische aanslagen voorbereidt, is vanwege haar moslimachtergond afgetuigd in Sittard. Een man uit diezelfde plaats is gepakt voor de mishandeling van de jongste terreurverdachte ooit in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

De Limburgse moslima, dochter van een Somalische moeder, kreeg het bij een middelbare school in Sittard aan de stok met de verdachte E. Reden hiervoor was volgens politiebronnen dat de man samen met een vriend ,,grapjes maakte over moslims en hoofddoeken". ,,Rahma zei hier iets van, waarna er door verdachte E. woorden van de strekking 'ik heb niks met Allah te maken, je bent hier in Nederland dus doe maar normaal' werden gebruikt."

Daarop ontstond een worsteling en kreeg de jihadiste meerdere klappen. Ook haar vriendinnen moesten het ontgelden. Enkele uren na deze vechtpartij gingen vrienden en bekenden van de toegetakelde moslima volgens ingewijden verhaal halen bij de familie van de verdachte vechtersbaas. Een en ander kon gesust worden. Rahma E. heeft inmiddels aangifte gedaan van mishandeling tegen de plaatsgenoot.

De paspoorten van de minderjarige Rahma E. en een Sittardse bekeerlinge (24) met een jong dochtertje werden in juli vorig jaar ingenomen omdat er aanwijzingen waren dat de twee vrouwen, mogelijk samen met de peuter, zouden uitreizen naar Syrië. Het vermoeden bestond dat de twee vrouwen een eveneens bekeerlinge (24) uit Sittard zouden volgen die eind mei al naar het strijdgebied van Islamitische Staat (IS) was vertrokken.

Rahma E. werd uiteindelijk in september opgepakt. Na haar vrijlating een aantal dagen later, werd E. echter weer gearresteerd omdat zij zich volgens het OM niet aan de schorsingsvoorwaarden had gehouden. De rechtbank ging hier echter niet in mee en stelde haar weer op vrije voeten, hetgeen door het gerechtshof werd bekrachtigd. E. staat onder toezicht van een gezinsvoogd en de reclassering. Zij is nog steeds verdachte.

Bjorn Brinkman, advocaat van Rahma E., wilde gisteren alleen maar bevestigen dat er aangifte is gedaan van mishandeling door zijn cliënte in deze zaak. ,,Verder wil ik nu niet inhoudelijk reageren op deze kwestie."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%