Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Loterijverliesoprichter Ferdy Roet
Loterijverliesoprichter Ferdy Roet
Foto: Martin Mooij

Claim tegen Loterijverlies

27 FEB 2016 Bart Mos

Amsterdam - Boze leden van claimstichting Loterijverlies hebben een advocaat in de arm genomen. Ze eisen hun inleg terug, en het opstappen van oprichter Ferdy Roet.

Loterijverlies treedt op namens 194.000 leden, die zich misleid voelen door reclame-uitingen van de Staatsloterij. De stichting procedeert al jaren om een schadevergoeding voor de leden binnen te slepen. Tot nu toe zonder resultaat.

Volgens de verontwaardigde Loterijverlies-leden pleegt het bestuur van de claimstichting wanbeleid, door miljoenen euro’s van de stichting te besteden aan schimmige partijen, waaronder vermoedelijk aan zichzelf. De leden maken zich op voor een gang naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, om het bestuur uit het zadel te laten wippen. Daarnaast willen zij hun inleg terug, variërend van 45 euro of een veelvoud daarvan.

Principekwestie

Procesadvocaat Hendrik Jan Bos strijdt meestal namens gedupeerde klanten tegen grote financiële instellingen zoals de Rabobank en Aegon, maar dit keer pakt deze ‘pitbull in toga’ de wapens op tegen de bestuurders achter Stichting Loterijverlies. “Het is een principekwestie. Deze claimstichting beweert ruim tien miljoen euro aan kosten te hebben gemaakt. Dat is onmogelijk. Daar zou je vijfhonderd advocaten een eeuw lang voor kunnen laten werken”, schampert Bos. Volgens de advocaat is de keus die Loterijverlies maakte voor een stichtingsvorm ook niet toevallig: “Een stichting is een dictatoriale rechtspersoon. Het bestuur hoeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een vereniging geen enkele verantwoording af te leggen aan de leden.”

Onlangs toonde De Telegraaf aan dat Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet een hypothecaire lening van 3 miljoen euro voor de aanschaf van een riant landhuis in Bergen regelde via het Britse belastingparadijs Isle of Man. De hypotheek werd verstrekt door een bedrijfje dat op hetzelfde adres is gevestigd als de Britse klantenservice van Loterijverlies, en waarvan Roet naar eigen zeggen aandeelhouder is. Deze klantenservice ontving kort daarvoor 2,2 miljoen euro van de claimstichting.

Loterijverlies was gisteren onbereikbaar voor commentaar. Roet noemde de constructie via het Isle of Man eerder "volslagen zakelijk en legaal ingericht, mede op basis van advies van de beste fiscalisten”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%