Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De gevangenis van Veenhuizen
De gevangenis van Veenhuizen
Foto: Dijkstra bv

Sluiting gevangenissen dreigt

21 MRT 2016 Mike Muller en Jorn Jonker

AMSTERDAM - Nieuwe bezuinigingen in het gevangeniswezen zorgen voor grote onzekerheid bij cipiers. Uit interne informatie waarover De Telegraaf beschikt, blijkt dat er 2600 banen op de tocht staan. Vijf gevangenislocaties zouden de deuren definitief moeten sluiten.

Vanmorgen is het personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen geïnformeerd over de verregaande bezuinigingen die worden doorgevoerd. Die zijn volgens het ministerie nodig omdat ongeveer drieduizend cellen leegstaan. De voorspelling is dat er steeds meer cellen leeg staan en er meer cellen leeg komen te staan. Volgens de interne plannen worden er 1900 mensen boventallig verklaard en zullen 700 mensen mobiel worden ingezet. Het is nog niet duidelijk wat deze 'mobiele' functie inhoudt.

Aan DJI wordt gevraagd een plan te maken. ,,Vaststaat dat er weer slechte jaren gaan komen want we kunnen geen leegstand financieren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De woordvoerder kan niet bevestigen dat de locaties Zoetermeer, Heerhugowaard, Almere, Almelo, Ter Apel dicht gaan, zoals in de interne stukken wel wordt gemeld. De PI in Veenhuizen zou voor de helft gereduceerd worden. ,,Aan het plan wordt tot de zomer gewerkt."

Eerder wilde het kabinet al 26 locaties sluiten, maar op dat plan kwam veel kritiek. Uiteindelijk moesten 19 locaties door het plan van toenmalig staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) de deuren sluiten. In de Tweede Kamer wordt met verbazing gereageerd op het nieuwe plan.

,,Het is een schande dat het kabinet eerder gemaakte beloftes niet nakomt. Er zouden niet nog meer gevangenissen dichtgaan", zegt SP-Kamerlid Kooiman. ,,Als het kabinet echt werk zou maken van het vangen van boeven, hadden we dit probleem van lege cellen niet."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%