Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA ontstemd over ’rendementsdenken’

VVD: Schrap studie zonder kans op baan

22 MRT 2016 Lise Witteman

Den Haag - Schrap opleidingen waarmee studenten niet aan het werk komen. Met dat pleidooi gooit de VVD de knuppel in het hoenderhok, net een jaar nadat studenten vanwege ’doorgeslagen rendementsdenken’ het Maagdenhuis in Amsterdam bezet hielden.

Het plan is daarom tegen het zere been van coalitiepartner PvdA, die juist op de bres sprong voor studies in het verdomhoekje. Maar de liberalen vinden dat er nu rap een einde moet komen aan studies „waarmee studenten uiteindelijk alleen in de kaartenbak van uitkeringsinstantie UWV belanden”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Duisenberg.

Duisenberg wil bestaande opleidingen aan dezelfde toets onderwerpen waaraan nieuwe studies moeten voldoen, waarbij streng wordt gekeken naar de latere kansen van de student op de arbeidsmarkt. Met als uiterste consequentie dat studies verdwijnen.

Duisenberg: „Zo is er nu weer een recordaantal psychologiestudenten, terwijl velen van hen daarna zonder werk komen te zitten of onder hun niveau aan de slag moeten. Omdat de opleidingen per student betaald krijgen, is er nu geen prikkel om dat te veranderen. Er moet veel meer gekeken worden of iemand na zijn opleiding ook een baan kan vinden.”

Maar volgens coalitiepartner PvdA bij monde van Kamerlid Mohammed Mohandis is het plan van de VVD ’echt te kort door de bocht’. Hij wijst erop dat juist tegen dit soort ’doorgeslagen rendementsdenken’ vorig jaar groot verzet ontstond toen de Universiteit van Amsterdam de kleine talenstudies wilde schrappen. Uit protest bezetten studenten toen wekenlang het Amsterdamse Maagdenhuis. Mohandis: „Je kunt niet overal een rekensommetje op loslaten. Juist de arbeidsmarkt laat zich niet sturen.”

Wel zijn beide partijen het erover eens dat opleidingen transparanter moeten worden over de arbeidskansen van een opleiding. Zij zullen daarom woensdag in debat met minister Bussemaker (Onderwijs) aandringen op een ’diepgravend onderzoek’ naar de onafhankelijkheid van de gegevens die opleidingen verstrekken aan toekomstige studenten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%