Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Moordenaar Borst spreekt: 'Vooraf niet de bedoeling'

29 MRT 2016

Rotterdam - Hij wilde helemaal geen moordenaar zijn. ,,Als ik ergens tegen ben, dan is het dát wel.” Toch stak Bart van U. (40) op 8 februari 2014 oud minister Els Borst met 41 messteken dood. Omdat God hem de opdracht had gegeven degene te doden die verantwoordelijk was voor de euthanasiewetgeving.

,,Dan ga je moorden om te voorkomen dat anderen vermoord worden. Het is natuurlijk niet normaal”, aldus Bart van U. tegen de rechtbank. Al vanaf het moment dat hij op zijn zevende die goddelijke opdracht kreeg, verkeerde Bart van U. in tweestrijd, vertelde hij aan de rechtbank. Hij moest doden, maar moest zich tegelijkertijd als goed christen houden aan het gebod: ,,Gij zult niet doden.”

Hij bracht meermalen een bezoek aan Borst. Om te vragen naar de adressen van Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Die ze hem niet gaf. Eén keer bracht hij haar de videofilm ‘Amen’ over het doden van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de hoop dat hij haar zou bekeren, zei Bart van U. Op die achtste februari nam hij niet eens meer de moeite om te controleren of hij daarin was geslaagd.

Hij wachtte Borst op bij haar huis in Bilthoven, nadat niemand reageerde op zijn aanbellen. Hij klom nog wel even op het dak van haar garage om ,,zich te oriënteren”, vertelde hij aan de rechtbank. Toen Borst terugkeerde van een partijcongres en met de afstandsbediening de garage opende, wandelde hij achter haar auto aan naar binnen. In een flits werd het hem duidelijk, beweert Bart van U. Zíj was verantwoordelijk voor de euthanasieregels. Zij moest dus dood. Hij was niet boos op haar, zei Bart van U. ,,Het voelde alsof ik de strijd verloren had”, vertelde hij over het moment waarop hij Borst doodstak. Tegelijkertijd was het ,,een soort van opluchting, want die tweestrijd was een grote zorg.”

Hij heeft aan zijn opdracht voldaan, denkt hij. Toch twijfelt hij heel erg of hij er goed aan heeft gedaan, zei Bart van U. tegen de rechtbank. ,,Is het goed? Is het niet goed? Ik heb het juiste gedaan. Maar het was verkeerd.”

Vindt hij dat hij straf verdient? ,,Normaal gesproken wel. Maar er kunnen uitzonderingen zijn”, zegt Bart van U, die vervolgens een warrig betoog hield over scenes uit de film Een brug te ver. Het mes is weg, vertelde Bart van U. aan de rechtbank. Hij wilde niet zeggen waar het is gebleven, ,,want dan gaat iedereen het zoeken.”

Bij de moord op zijn zus Loïs in januari 2015 was geen sprake van een goddelijke ingeving. Hij was boos op haar. Ze deed de verkeerde boodschappen, maakte gaten in zijn jas, sneed de stofzuigerslang kapot, en wilde het huis - ,,mijn huis!”- verbouwen. De druppel vormde een pak eierkoeken dat Loïs een week eerder voor hem kocht. Pure treiterij, vond Bart van U., want hij lust geen eierkoeken. Bovendien vreesde Bart van U. dat zijn zus hem in een psychiatrische inrichting wilde laten opnemen, en misschien dwingen tot euthanasie.

Hij stak haar op de overloop met een mes, en gaf haar vervolgens een duw zodat ze van de trap viel. Beneden stak hij haar nog een keer in de hals. ,,Ik zag dat ze stervende was. Ik heb haar nog een keer gestoken om het sneller te laten verlopen”, zei Bart van U. onaangedaan.

De familie van Van U. hoopt dat ,,deze moordenaar” zijn straf niet ontloopt. De impact van zijn daad op de hele familie is immens, zei jongste zus Sara. De gezinsleden zijn bang voor Bart van U., en vrezen voor een volgend slachtoffer.

Het verhaal van zijn zus raakte Bart van U. zichtbaar. De zaak gaat vanmiddag verder met de gedragsdeskundigen, die hem onderzochten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.6 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.65
+ / - -0.24%