Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Nederlandse terreurpolitie kraakt.
De Nederlandse terreurpolitie kraakt.
Foto: (C) Roel Dijkstra Fotografie

’Sfeer op de werkvloer volledig verziekt’

Terreurpolitie kraakt

01 APR 2016 Jorn Jonker en Mick van Wely

DEN HAAGDEN HAAG - Er is crisis bij de eenheden die de bevolking beschermen tegen terrorisme en zware criminaliteit.

Ze zijn zwaar onderbezet en hebben een hooglopend conflict met de politietop.

Ook blijkt zeker 20 tot 30 miljoen euro die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was gereserveerd voor deze Dienst Speciale Interventies (DSI) niet te zijn geïnvesteerd. Het is zelfs volstrekt onduidelijk waar het geld gebleven is.

Dat melden twee bronnen op het hoogste niveau binnen de politie-organisatie aan De Telegraaf. Die hebben tot nu toe niet willen praten om veiligheidsredenen. „Maar de problemen zijn zodanig geëscaleerd en het gevaar voor de samenleving kan zo groot worden dat dit naar buiten moet”, zegt een van hen. De DSI heeft geen enkel vertrouwen in de eigen leiding van de Landelijke Eenheid en leden van de top van de Nationale Politie. „De sfeer op de werkvloer is volledig verziekt. Er zijn tal van aanvaringen tussen chefs en de manschappen.”

Er is een tekort aan specialistisch materiaal en beloofde versterking is uitgebleven. Een tekort van minimaal 50 mensen zorgt ervoor dat de DSI nauwelijks kan functioneren. Nieuwe instroom is er niet. De anti-terreurgroepen draaien diensten van 18 uur per dag.

’Onrust kan echt niet’

Albert Springer van de Nederlandse Politie Bond (NPB) onderschrijft het verhaal volledig. „Ik kan er echter niet over in details treden, want het gaat om terreur en veiligheid.” Ook Gerrit van de Kamp van politiebond ACP bevestigt het verhaal van de bronnen. „Deze onrust bij dit soort diensten in de huidige terreurtijd: dat kan echt niet. Er moet echt ingegrepen worden.” Ook hij wil om reden van nationale veiligheid niet in details treden.

SP-voorman Roemer is woedend op minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over deze onthullingen. „De politiemensen die onmiddellijk moeten reageren bij een directe dreiging zijn niet opgeleid, maar wegbezuinigd. Wéér lijkt de informatie van het ministerie niet te kloppen.” De socialist wijst er op dat de minister heeft gemeld dat onder meer de DSI is uitgebreid. „Het vertrouwen dat deze minister voor een oplossing gaat zorgen wordt met de dag minder.”

Hoge werkdruk

Woordvoerder Suzanne van de Graaf van de politie reageert als volgt: Binnen de DSI is al lange tijd sprake van een hoge werkdruk die verband houdt met terreuronderzoeken. De dienst werkt aan een uitbreiding op basis van extra geld dat door het kabinet in mei 2015 aan KMAR, Defensie en politie is toegekend. Deze uitbreiding loopt op schema. Signalen over tekorten aan middelen worden niet herkend. Het geld is niet verdwenen. Er zijn al middelen aangeschaft en ook is geld besteed aan overuren en het werven van nieuwe mensen. Kortom, het geld voor 2015 is besteed en voor de komende jaren wordt het gereserveerde geld besteed aan het werven van nieuw personeel. Bij een ander onderdeel binnen de politie dat zich bezighoudt met speciale operaties speelt wel al langere tijd een grotere behoefte aan middelen, ICT en innovatie. De politie deelt het standpunt dat deze ontwikkelen veel te lang duren, vandaar dat hier onder leiding van een commissaris op wordt gestuurd. De leiding betreurt de situatie en gaat in gesprek met de betreffende collega’s.’

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%