Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Anne Marie van Veen
Anne Marie van Veen
Foto: JONG, ROB DE

’Tabaksindustrie moet worden vervolgd’

28 APR 2016 Saskia Belleman

Amsterdam - De tabaksindustrie is misdadig bezig, en maakt zich schuldig aan een misdrijf, namelijk zware mishandeling van mensen die roken. Dat vinden advocate Bénédicte Ficq en longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, die een actie starten om strafrechtelijke vervolging van de industrie af te dwingen.

Via de website Sickofsmoking.nl proberen Ficq en Van Veen zo veel mogelijk aangiftes te verzamelen, om het Openbaar Ministerie ertoe te bewegen een strafzaak te beginnen.

Fabrikanten maken mensen in een ommezien verslaafd en ’breinziek’ door het toevoegen van allerlei stoffen met het doel het ,,kostbare goudklompje nicotine dat het onmiddellijke genot veroorzaakt, zo snel mogelijk in je brein te katapulteren”, aldus Ficq.

,,Zouden er geen nicotine en suikers in een sigaret zitten, dan hou je slechts vieze, prikkelende rook over.Maar suikers zijn kankerverwekkend en verslavingsbevorderend als ze verbranden. En verdovende stoffen in sigaretten leggen de trilhaartjes in je longen lam, zodat je niet gaat hoesten. En er wordtammoniak toegevoegd, om de verbranding te versnellen en jou sneller je ’flash’ te bezorgen. Zodra je inhaleert, voel je je lekkerder. Het creëren van verslaving is een voorwaarde voor de tabaksindustrie om een lucratieve markt te kunnen creëren.”

Zie ook (€): Advocate Bénédicte Ficq: ’ammoniak bewijst opzet’

Zie ook (€):’ Tabaksindustrie moet misdaden toegeven’

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.92
+ / - +0.62%