Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Anis B. vreest Franse cel en straf

12 MEI 2016

AMSTERDAM - De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. (32) mag volgens zijn advocaat niet worden overgeleverd aan Frankrijk, omdat hij daar het risico loopt op een levenslange gevangenisstraf. B. heeft bij zo'n veroordeling geen uitzicht op vrijlating. Ook wacht hem volgens zijn advocate Elpiniki Kolokatsi een onmenselijke behandeling in de Franse gevangenis en voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbevel niet aan de eisen.

Donderdag behandelde de rechtbank de uitleveringszaak van B. Volgens het Openbaar Ministerie kan de terreurverdachte wel degelijk aan de Fransen worden overgedragen. Er wacht hem daar geen onmenselijke behandeling en in het aanhoudingsbevel staat volgens de aanklager gewoon omschreven waar B. van wordt verdacht. Volgens de Franse aanklager kan hij maximaal twintig jaar cel krijgen.

B. werd in maart op straat opgepakt. Frankrijk had Nederland om zijn arrestatie gevraagd, nadat hij in een terrorisme-onderzoek naar voren was gekomen.

B. verbleef toen in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat. In deze woning vond de politie ongeveer 45 kilo munitie. Het gaat om onder meer kaliber 7.62-kogels, die gebruikt kunnen worden voor kalasjnikovs.

De terreurverdachte is volgens de Franse autoriteiten een kompaan van de onlangs gearresteerde Reda Kriket. Kriket (34) is de man die in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag. Hij had daar namelijk zware wapens en explosieven.

Tijdens de behandeling van zaak donderdag bleek dat B. ook in die woning is geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video’s en een handleidingen voor het maken van bommen. Er is dus alle reden om hem in Frankrijk te vervolgen, vindt het OM.

Uitspraak 26 mei.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%