Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

'Nexit leeft steeds meer op social media'

24 JUN 2016

AMSTERDAM - Op sociale media wordt steeds meer gesproken over een referendum in Nederland over uittreding uit de Europese Unie. De term 'nexit' wordt nadat de Britten voor een brexit stemden, steeds vaker gebruikt. Dat blijkt uit een analyse van socialmediamonitor Buzzcapture.

Op de dag van het Britse referendum werd op onder meer Twitter en Facebook ongeveer 1500 keer gesproken over een nexit. Dat was vrijdagochtend om 10.30 uur al 5000 keer.

Ook in buitenlandse media wordt gesproken over de mogelijkheid dat Nederlanders zullen aandringen op een eigen referendum. Zo berichtte de Britse versie van Metro over een mogelijk nexit met een foto van PVV-leider Geert Wilders erbij.

De naam van Wilders, die zegt ook een referendum uit te schrijven als hij na de verkiezingen volgend jaar premier zou worden, wordt online ook opvallend vaak genoemd in combinatie met de term nexit. Vrijdag gebruikte ongeveer een op de zeven mensen die het over een nexit hadden ook de naam van de PVV-voorman.

Het is lastig om uit de reacties een betrouwbaar beeld op te maken of er meer steun is voor een nexit. Wel is een tweet van EenVandaag waaruit een meerderheid van 54 procent zou blijken voor een referendum vaak geretweet. Dat geldt overigens ook voor een Facebook-bericht van premier Mark Rutte, die eerder zei dat Nederlanders geen referendum willen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.4
+ / - -0.47%