Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

CDA wil weer militaire dienstplicht

02 JUL 2016

DEN HAAG - CDA-leider Sybrand van Haersma Buma pleit zaterdag in het AD voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Die moet volgens hem stapsgewijs weer worden ingevoerd en moet voor zowel jongens als meisjes gaan gelden.

Hij ziet de verplichte dienst als een verbindend element tussen jongeren. "Het is fnuikend als een samenleving zijn onderlinge binding verliest." Over de lengte van de militaire dienstplicht "valt te praten", zegt hij in de krant. "Een jaar misschien. Of een half."

Twee jaar geleden pleitte hij al voor een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren voor een half jaar. Hij houdt ook dit keer de optie open van vervulling van de dienst bij politie en mogelijk de zorg. "Maar het begint bij de militaire component. Stapsgewijs, want de krijgsmacht moet het wel aankunnen."

In de Tweede Kamer is geen steun voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Buma heeft er nog niet over gesproken met andere partijen. Hij wil eerst een maatschappelijk debat hierover losmaken. Militaire vakbond VBM vindt het een slecht plan, laat voorzitter Jean Debie weten aan de NOS. "Het leger is geen jeugdbegeleidings- of jeugdzorgorganisatie, maar gewoon een professionele militaire organisatie." Hij wijst erop dat beroepsmilitairen gemotiveerder zijn en dat herinvoering 5 tot 7 miljard euro kost.

Aan de dienstplicht kwam in 1996 feitelijk een einde door de opschorting van de opkomstplicht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%