Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Erdogan-aanhang intimideert eigen gemeenschap

Nederturken bedreigd en geboycot

18 JUL 2016 Joris Polman

Amsterdam - Doodsbedreigingen, vernielingen en boycotlijsten: de mislukte coup in Turkije heeft ook in Nederland de verhoudingen binnen de Turkse gemeenschap op scherp gezet.

Op sociale media circuleren foto’s met daarbij oproepen aan Erdogan-aanhangers om Gülen-aanhangers een kopje kleiner te maken. Bij culturele centra in Rotterdam en Zaanstad zijn ruiten ingegooid en vernielingen aangericht. Ook circuleren er onder meer in Amsterdam boycotlijsten met daarop Turkse ondernemers die kritisch zijn op Erdogan.

„Het is zeer beangstigend”, zegt Ahmet Taskan, medeoprichter van de Turkse ondernemersvereniging HOGIAF. Alleen al in Amsterdam staan sinds afgelopen weekend zeker twintig Turkse bedrijven op een zwarte lijst, bevestigt hij.

In Nederland wonende Erdogan-aanhangers hebben het daarbij volgens Taskan gemunt op volgers van Fethullah Gülen, omdat die volgens Erdogan het brein achter de couppoging is.

Taskan is zelf ook een prominent lid van de Gülen-beweging in Nederland. President Erdogan beweerde afgelopen weekend dat Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep. De president heeft alle ’Gülenisten’ daarmee tot staatsvijanden verklaard.

Lees ook: ’Het regent bedreigingen’

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%