Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De onrust in Turkije heeft gevolgen voor een Nederlandse drugszaak.
De onrust in Turkije heeft gevolgen voor een Nederlandse drugszaak.
Foto: AFP

Uitvoering van alle rechtshulpverzoeken opgeschort

Streep door verhoor drugszaak vanwege Turkije

22 JUL 2016 Mick van Wely

LELYSTAD - Een Nederlandse verdachte die hier gehoord zou worden voor een drugszaak in Turkije, hoeft niet te verschijnen voor de rechter-commissaris. Die vindt dat onverantwoord gezien de zorgwekkende ontwikkelingen op het gebied van de rechtsstaat in Turkije.


Feride Tosun
Feride Tosun
Foto: Twitter

Het besluit van de rechter-commissaris vrijdag is erg bijzonder. „Het gaat hier niet om een verhoor in Turkije of een uitleveringsverzoek aan dat land, maar om een verhoor hier in Nederland. Dat is echt apart”, zegt de advocaat van de verdachte, Feride Tosun.

De rechter-commissaris schrijft dat ’ingrepen in de rechterlijke macht in Turkije de vraag oproepen of de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije nog is gewaarborgd’. Hij heeft daarom besloten om alle rechtshulpverzoeken op te schorten.

In Turkije zijn sinds de mislukte coup zeker 3000 rechters ontslagen of gearresteerd. Ook wil president Erdogan de doodstraf herinvoeren en schort het land het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op. Eerder deze week pleitte de strafrechtadvocaat en uitleveringsspecialist Bart Stapert al voor een ’ uitleverstop’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%