Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Rijk helpt bij Turkse spanningen

27 JUL 2016

Den Haag - Medewerkers van de Rijksoverheid gaan enkele gemeenten te hulp schieten om de spanningen tussen Turkse Nederlanders tegen te gaan.

Dat stelt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken na afloop van een bijeenkomst hierover woensdag tussen verschillende gemeenten, ministeries en politie. Aanleiding is het toenemend aantal incidenten waarbij Gülen-aanhangers in Nederland worden geïntimideerd of bedreigd door volgers van de Turkse president Erdogan, sinds de mislukte coup in Turkije twee weken terug.

Volgens de woordvoerder stelden verschillende gemeenten tijdens de bijeenkomst ongerust te zijn over de toegenomen spanningen. Sommigen doen daarom nu een beroep op de Rijksoverheid om hen te adviseren en waar nodig ondersteuning te bieden bij de aanpak van de onrust. Dan gaat het bijvoorbeeld over hoe een gemeente in contact komt en blijft met de verschillende groeperingen en met sleutelfiguren in de Turkse gemeenschap. De woordvoerder kon niet zeggen welke gemeenten behoefte hebben aan de ondersteuning.

Voor de bijeenkomst waren gemeenten uitgenodigd met een relatief grote Turks-Nederlandse gemeenschap. Ook waren er vertegenwoordigers van gemeenten waar zich in de nasleep van de couppoging incidenten hebben voorgedaan.

Vooralsnog wordt er geen nieuwe bijeenkomst gepland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.0%