Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Rutte: Bedreigingen ’niet normaal’

29 JUL 2016 Redactie Parlement

Den Haag - Premier Rutte vindt het „niet normaal” dat de spanningen in Turkije voor bedreigingen in Nederland zorgen. Hij heeft schriftelijk uitgebreid gereageerd op de ontwikkelingen tussen Nederturken, partijen in de Kamer hadden het kabinet gevraagd zich meer te laten zien op dit onderwerp. De premier zegt dat hij en zijn ministers dagelijks bezig zijn met de kwestie, ook op vakantie.

De minister-president ziet „in ons land reacties op de ontwikkelingen in Turkije die over de schreef gaan”. „Bedreigingen en vernielingen zijn onacceptabel en op geen enkele manier te rechtvaardigen. We zullen die nooit toestaan.”

Rutte vindt het begrijpelijk dat mensen zich geïntimideerd voelen. Hij weet dat er al tientallen aangiftes zijn gedaan en stelt dat die onderzocht worden door de politie.

Volgens de premier is het de kracht van Nederland dat er hier niemand om zijn mening wordt veroordeeld. Aanzetten tot haat of geweld mag echter niet. Rutte belooft dat politie en justitie zullen ingrijpen als dat gebeurt. „Onze agenten en veiligheidsmensen zijn alert en tolereren dit niet.” De minister-president wil dat mensen als individu worden gezien. „Dat Gülen-aanhangers in Turkije verdacht worden van de coup-poging wil niet zeggen dat een Turks-Nederlandse winkelier in Nederland daar iets mee te maken heeft.”

De premier meldt dat de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs samen met de stichting School en Veiligheid kijken hoe docenten ondersteund kunnen worden in het begeleiden van discussies over deze kwestie na de zomervakantie. Zij gaan praktische tips en adviezen geven. PvdA-Kamerlid Marcouch vreesde dat het na de zomer, als veel Turken terugkomen uit hun vaderland, fout kan gaan in de klaslokalen tussen kinderen van ouders met verschillende ideologieën.

De Turkse ambassadeur in Nederland krijgt een subtiele tik op de vingers. Hij riep onlangs niet op tot rust, maar zette nog eens de Gülen-aanhangers in een kwaad daglicht. „Ook van de officiële vertegenwoordigers van Turkije in Nederland verwachten wij dat zij bijdragen aan rust in ons land”, schrijft Rutte. In het contact met de Turkse regering zijn zorgen geuit over de reactie van Ankara op de mislukte coup. „De berichten over aanhoudingen van rechters, ambtenaren en journalisten zijn zorgelijk, net als het nieuws dat vele media en scholen de deuren moeten sluiten.”

De kritiek dat Europa soft tegen Turkije is omdat het land vluchtelingen tegenhoudt, wijst Rutte van de hand. „Sommige mensen lijken te denken dat wij onze mening inslikken omdat we samenwerken met Turkije op een belangrijk onderwerp als de aanpak van migratie. Dat klopt niet.” Volgens Rutte moet er wel samengewerkt worden met Turkije. „Maar dat betekent niet dat we onze waarden laten varen. De rechtsstaat en mensenrechten moeten gerespecteerd worden. De doodstraf, waarover je nu discussies ziet in Turkije, is daarmee onverenigbaar.”

Volgens de premier zijn zijn ministers en hij dagelijks met deze kwestie bezig. „Ook tijdens de vakanties.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%