Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: foto anp

Pechtold wil van vluchtelingendeal Turkije af

11 AUG 2016

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold is bijzonder kritisch over het vluchtelingenakkoord dat Europa heeft gesloten met Turkije. In EenVandaag zegt hij dat Turkije zich niet aan de afspraken houdt en dat duidelijk moet worden gemaakt dat de deal van tafel is.

Pechtold wijst erop dat Europa met Turkije heeft afgesproken dat vluchtelingen uitgeruild zouden worden. In ruil kreeg Turkije 6 miljard euro. Ook is beloofd dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU en visumvrij reizen voor Turken naar EU-landen versneld zouden worden, als Turkije aan de voorwaarden zou voldoen.

In de praktijk komt er volgens Pechtold weinig terecht van de Turkse toezeggingen. ,,Europa moet niet marchanderen met de criteria voor toetreding tot de EU of voor visumvrij reizen. Daarom zeg ik het nu maar duidelijk: in feite is de deal stukgelopen'', aldus Pechtold.

Volgens hem lijkt het erop dat de Europese regeringsleiders dit niet onder ogen willen zien, omdat er politiek prestige op het spel staat. ,,Europa heeft verkeerd gegokt'', aldus Pechtold.

Hoewel dat volgens de D66-leider makkelijker gezegd is dan gedaan, moet Europa de grensbewaking versterken en tot een gezamenlijk asielbeleid en sterker buitenlands beleid komen. ,,Het alternatief is dat Europa zich laat chanteren door Erdogan'', aldus Pechtold.

Terwijl Europa kampt met de vluchtelingenstroom door de burgeroorlog in Syrië, maakt Rusland volgens Pechtold de dienst uit in Syrië. ,,Poetin en Erdogan praten deze week nog over Syrië in Moskou. Europa heeft niets te zeggen, maar draagt wel de gevolgen van dit overleg tussen dictators. Dat kan zo niet langer.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%