Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spelende kinderen op een basisschool in Rotterdam (archieffoto).
Spelende kinderen op een basisschool in Rotterdam (archieffoto).
Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Geen onrust bij scholen door Turkse spanningen

22 AUG 2016

ROTTERDAM - De eerste schooldag in Rotterdam na de mislukte staatsgreep in Turkije is rustig verlopen. Volgens de politie zijn er geen incidenten geweest op scholen met relatief veel kinderen van Turkse afkomst. ,,We hebben geen meldingen gehad'', zegt een woordvoerder.

Vanuit verschillende scholen in Rotterdam kwamen vorige week signalen dat daar na de vakantie mogelijk spanningen zouden kunnen ontstaan tussen ouders of leerlingen. Dit door de onrust die er sinds de couppoging van 15 juli in de Turkse gemeenschap is. De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge is toen met de scholen gaan praten om hulp en ondersteuning aan te bieden.

Binnen de Turkse gemeenschap ontstonden spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Die kwamen tot uiting in enkele demonstraties, vechtpartijen en de aangifte van tientallen bedreigingen.

De politie houdt de scholen vanaf maandag extra in de gaten. Bij basisschool Cosmicus waren er maandagochtend verschillende agenten en enkele beveiligers. De stemming onder de ouders en kinderen was echter gemoedelijk.

Ook de eerste schooldag op het Cosmicus College in Rotterdam verliep rustig. De leerlingen kwamen rustig naar school en er viel geen spanning waar te nemen. Vooral ouders van kinderen op scholen die worden geassocieerd met de Gülenbeweging maken zich zorgen over hun veiligheid. Een deel van hen wil daarom hun kinderen van school halen.

Volgens een woordvoerster van het Cosmicus College zijn er wel ouders die overwegen hun kind van school te halen. Met hen wordt gepraat. Aan het begin van maandagmiddag waren er nog geen leerlingen die zich hadden uitgeschreven, zei ze.

De moeder van Yasemin (11) zegt dat ze niet helemaal ontspannen met haar kind naar de school ging. Maar ze heeft wel vertrouwen in de veiligheid daar. ,,We laten ons niet intimideren.''

Het kabinet gaf vrijdag nog aan ,,zeer alert op de spanningen onder Turkse Nederlanders'' te blijven. Scholen zijn benaderd om als dat kan onrust in de kiem te smoren. Aangiften van bedreiging en intimidatie worden met prioriteit behandeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%