Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Het is niet zeker hoeveel MIT-agenten voor president Ardogan in ons land de Nederturken in de gaten houden. In Duitsland zijn 6000 MIT-informanten actief.
Het is niet zeker hoeveel MIT-agenten voor president Ardogan in ons land de Nederturken in de gaten houden. In Duitsland zijn 6000 MIT-informanten actief.
Foto: Foto Hollandse Hoogte

Spionnen ook in Nederland

Erdogan kijkt mee

24 AUG 2016 Silvan Schoonhoven

Amsterdam - De Turkse geheime dienst bespioneert Nederturken. Dat is zorgelijk, zeggen kenners.

Nederlandse Koerden, Alevieten en Gülen-aanhangers zeggen zeker te weten dat ze in de gaten worden gehouden. „Vaak staat er bij een demonstratie iemand te filmen of te fotograferen”, zegt Latif Tali, actief in de Koerdische beweging.

In Duitsland werken zesduizend agenten en informanten van de MIT, de Turkse inlichtingendienst. Dat cijfer kwam deze week naar boven vanuit de Duitse ’commissie stiekem’, die nu opheldering eist over de handel en wandel van de Turkse agenten. Deskundigen twijfelen er niet aan dat de MIT ook in Nederland werkt.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke ziet duidelijke tekenen van inmenging van de Turkse inlichtingendienst. Toen vijf werknemers van de Turkse ambassade in Den Haag werden ontslagen, reageerde de zaakgelastigde Aykan met de woorden: „Wie veertig jaar heeft geïnfiltreerd, wordt vroeg of laat door onze diensten opgespoord.”

Lees meer: Oud-AIVD’er: Turkse gemeenschap ondoorgrondelijk

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%